avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenire la domiciliul conjugal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenire la domiciliul conjugal

Soția a părăsit domiciliul conjugal și a luat și minorul (copilul comun al soților) cu ea, locuind acum la parintii sai. Domiciliul conjugal este proprietatea personala a soțului. Exista cumva obligația legală (articol din lege)din partea sotului sa le primească inapoi dacă doresc să revină la domiciliul conjugal. Inca nu este inițiata sau incheiata o acțiune de divorț. Pentru predarea bunurilor materiale mobile personale de necesitate (îmbrăcăminte,încălțăminte, cosmetica, bijuterii sa) cum se poate proceda legal.
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 08:48, 26 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul nu e obligat sa o mai primeasca, doamna poate cere in instanta reintegrarea in locuinta, ramane de vazut daca i se admite. Daca sotul cere divortul, probabil ca nu.
Nu am inteles in ce sens intrebati de predare bunuri...daca sunteti sotul, chemati sotia sa le ea.
Daca sunteti sotia si nu vrea sotul sa vi le dea, le revendicati in instanta.


gi-jane2 a scris:

Sotul nu e obligat sa o mai primeasca, doamna poate cere in instanta reintegrarea in locuinta, ramane de vazut daca i se admite. Daca sotul cere divortul, probabil ca nu.
Nu am inteles in ce sens intrebati de predare bunuri...daca sunteti sotul, chemati sotia sa le ea.
Daca sunteti sotia si nu vrea sotul sa vi le dea, le revendicati in instanta.

Va mulțumesc mult pt răspuns
Va rog sa mi precizați daca sotia prin parasirea impreuna cu

minorul a domiciliului/locuintei comune fara acordul meu privind schimbarea locuintei minorului si fara vreo decizie a vreunei instante, ordin de interdictie politie sau instanta n-a incalcat dispozitiile art.496 si art 497 din Codul civil, redate mai jos si cum pot proceda legal pentru determinarea respectarii prevederlor legale de catre ea in acest sens. In ceea ce privește domiciliul minorului, prin revenirea sa.

De asemenea deoarece la aceasta data nu e înaintată nicio acțiune de divor, nu este pronuntata o hotarare de divortț, nu este emis vreun ordin de protectie de politie sau judecatorie) cum pot acționa legal pentru stabilirea legăturii personale cu minorul pentru exercitarea autoritatii parintesti ce -mi revine, și ce obligații am de întreținere(cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a coplului) dacă soția a plecat cu minorul din domiciliu. .

In cazul in care dispozitiile legale incidente nu permit aspectele de mai sus solicitate de mine, exista posibilitatea ca sa mi se stabileasca dupa un eventual divort prin hotarare a instantei sume de bani pentru cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului pentru perioada cuprinsa din momentul parasirii locuintei comune pana la data pronuntarii hotararii de divort.
Multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nu, sotia nu a incalcat nicio prevedere legala! Nu este obligata sa se intoarca la domiciliul comun si nici sa va dea copilul copilul pentru a locui cu dvs. Pensie alimentara veti datora de la momentul introducerii cererii de chemare in judecata. Daca din culpa dvs sotia nu poate intenta cererea, atunci veti datora si pt perioada anterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa acord soț pentru locuinta copilului safety safety Va rog sa mi precizați daca sotia prin parasirea impreuna cu minorul a domiciliului/locuintei comune fara acordul meu privind schimbarea locuintei minorului ... (vezi toată discuția)
Consecinte ale parasirii domiciliului conjugal doru anghel doru anghel As vrea sa stiu daca in cazul parasirii domiciliului conjugal ( inainte de procesul de divort /partaj) se poate decadea din drepturile asupra locuintei ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu mihai_stanciu mihai_stanciu Buna seara, Dupa 22 ani de casatorie fost anuntat de sotie ca are pe altcineva.Am inchiriat un apartament in acelasi oras,dar nu stiu daca ma pot muta in ... (vezi toată discuția)