avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si alte violente?

Buna ziua. Fratele meu avand un conflict la scoala cu un coleg de clasa, a decis sa se razbune pe acel copil. A luat alti doi prieteni cu masina si au mers la colegul in cauza. L-au sunat sa coboare pana afara. Fratele meu i-a asteptat in masina pe cei doi , ei mergand sa-i aplice o corectie. I-au dat 2 palme ( nu si-a scos niciun fel de certificat) insa cei doi s-au ales si cu telefonul acelui copil ( nu stim daca din buzunar i l-au luat sau i-a cazut in timp ce-l bateau ) si au fugit. Fratele meu ii astepta la masina. Acel copil recunoscand masina s-a dus la el si i-a spus ca-i da pe toti 3 pe mana politiei ca i-au furat telefonul. Fratele meu , l-a luat personal in masina cand a auzit si au mers la politie. Acolo la sugestia politiei comunale, in plangere s-a specificat ca i s-a luat telefonul din buzunar. A doua zi dimineata dupa ce i-a anuntat fratemiu pe cei doi sa inapoieze telefonul , au inapoiat telefonul si au fost retinuti toti 3 timp de 24 de ore, cei doi sub acuzatia de talharie, iar frate'miu cu instigare la talharie. Nu li s-a prelungit mandatul. Acum au fost anuntati telefonic sa se prezinte sapt viitoare toti 3 la politie pt declaratii. Intrebarea mea este : fratele meu nu trebuia sa fie acuzat de instigare la violenta? (precizez ca victima vrea sa-si retraga plangerea si este dispus sa colaboreze in orice mod sa-i salveze) . Care sunt consecintele in continuare? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:23, 20 Ianuarie 2010
Avocatul poate face in acest moment o cerere prin care sa se audieze din nou partea vatamata? pt ca e dispusa sa-si schimbe declaratia initiala ca i s-ar fi luat telefonul, in cea ca telefonul i-ar fi cazut jos si el ar fi plecat in casa ... Mai ales ca telefonul i-a fost inapoiat la prima ora . Se accepta astfel de cereri de obicei? Daca nu se accepta, fiind la prima abatare si neavand niciun fel de probleme pana acum, fratele meu poate primi pedeapsa cu suspendare macar? Va multumesc tuturor celor care isi rapesc din timpul lor si mi-ati dat un raspuns.
Cred ca nu ati inteles schimbarea declaratiei partii vatamate nu inseamna ca fratele dvs scapa de acest dosar.Asa cum v-am mai spus actiunea penala se pune in miscare din oficiu nu la plangerea prealabila a partii vatamate.
Exista insa sanse sa obtina o pedeapsa cu suspendare dar pentru asta aveti nevoie de un avocat inca de la inceput.
Pai daca isi schimba partea vatamata declaratia initiala si zice ca a dat acea declaratie sub impulsul momentului , nu se schimba automat si incadrarea penala a faptei din talharie in violente si furt? Ca la o asemenea incadrare de violenta si furt am inteles ca se poate retrage plangerea si nu mai continua dosarul de la sine..
S-ar putea sa ma insel, din acest motiv rog din suflet un raspuns al cuiva ce cunoaste legea.
Partea vatamata ,poate reveni,inclusiv la judecarea procesului asupra declaratiei sale.
Se va pune insa problema ce a determinat partea vatamata sa isi schimbe declaratia data initial si probabil ca shimbarea pozitiei acesteia va determina Parchetul sa faca cercetari in acest sens.
Angajati rapid un avocat iscusit pentru ca situatia fratelui dvs.este mai mult decat grava si orice intarziere il poate costa libertatea si viitorul sau.
Parerea mea ca este aceea ca incadrarea pe care au facut-o organele de cercertare penala nu este cea corecta, deoarece, instigarea presupune : determinarea, indemnul unei sau unor persoane de a comite o infractiune, instigatorul rezumandu-se la aceasta activitate.
Fratele dvs. , prin aceea ca le-a fost alaturi celor 2 pe care i-a atras in activitatea infractionala , el participand efectiv, inca din faza actelor premergatoare comiterii infractiunii oferind informatii despre timpul si locul comiterii faptei, inlesnindu-le ,,calea", prin aceea ca i-a dus si i-a luat cu masina de acolo, plus contributii de ordin moral, de genul intaririi rezolutiei infractionale prin sfaturi, etc.( aici s-ar putea face confuzie intre activitatea de instigare si cea de complicitate ,,morala") . Faptul ca fratele dvs. nu a cunoscut despre aceea ca baiatului ( victimei ) ii fusese sustras si telefonul , nu cred sa il exonereze de raspundere.
Exista deja circumstante atenuante in favoarea fratelui dvs. , faptul ca s- prezentat la politie, a recunoscut totul , probabil ca nu are nici antecedente penale. Este foarte usor , din pacate ca fapta sa fie considerata talharie, doar daca nu se poate dovedi cu probe solide faptul ca baiatului doar i-a cazut telefonul si ca scopul infractiunii erau violentele. Indiferent cum ar fi , rorlul sau in cadrul activitatii infractionale nu se poate nega , indiferent de schimbarea declaratiei baiatului ( victimei). In functie de de abilitatea avocatului dvs., de ceea ce va crede procurorul, de intima convingere a judecatorului (daca se va ajunge la proces) , va exista o incadrare sau alta, fratelui dvs. ii va fi atriruit rolul din cadrul participatiei penale fie de complice , fie de instigator.

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii marianghimpeteanu marianghimpeteanu Retragerea plangerii si impacarea partilor inlatura raspunderea penala intr-un caz de complicitate la talharie? Adica cercetarea penala inceteaza sau se ... (vezi toată discuția)
Complice de talharie . georgianamire georgianamire Am o intrebare care ma macina de ceva timp , in urma cu aproximativ un an de zile avand varsta de 16 ani am comis o magarie cu un tovaras de al meu . El mi-a ... (vezi toată discuția)