avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Drepturile presedintelui ONG in relatia cu tertii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Drepturile presedintelui ONG in relatia cu tertii

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Sunt presedintele unui ONG, recent mi s-a solicitat sa actualizez datele la banca (sunt persoana desemnata sa ma ocup de op bancare). Mi s-a cerut sa prezit o decizie in care sa fie prezentate drepturile presedintelui de a reprezenta asociatia in relatia cu tertii. Nu avem asa ceva completat, nu stiu exact cum ar trebui redactat si nu inteleg la ce exact se refera (Decizia se emite in urma unei AG si se mentioneaza in PV de sedinta, nu?)
Mi-ar fi de ajutor orice sfat!
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2022
MarinelaSircuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:01, 20 Septembrie 2022
Puteti prezenta statutul asociatiei in care trebuie sa aveti trecut asa ceva.
Spre deosebire de firme, unde legea spune ca administratorii sunt reprezentantii legali ai societatii, la asociatii, fundatii si federatii, legea nu prevede cine anume e reprezentant, ci lasa ONG-ul sa isi stabileasca asta prin statut, ex. ca presedintele sau secretarul general sau mai multi sau toti menbri CD au calitatea de reprezentant legal, eventual unii cu puteri depline si unii cu puteri mai restranse. Daca Statutul nu prevede nimic, dreptul de reprezentare legala il are Consiliul Director in corpore si il poate delega uneia sau mai multor persoane din Consiliul Direcor sau chiar din afara lui ex. un director executiv.... care isi va dovedi acea calitate prin hotararea AG sau CD prin care a fsot mandatat. De aceea in asemenea cazuri fie scrie in statut acea atributie a presedintelui, si banca avand statutul unde scrie acest lucru si rezulta din acte si cine e presedintele, nu e nevoie de vreun act in plus. Daca nu prevede insa statutul ca presedintele are calitatea de reprezentant, atunci trebuie hotarare de Consiliu Director care sa il mandateze, pentru ca conform OG 26/2000 Consiliul Director reprezinta asociatia, fundatia sau federatia. Deci eventual CD, nu e cazul de hotarare AG.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Reprezentant legal intr-un ong pe perioada limitata de timp MihaiStanciu13 MihaiStanciu13 Buna ziua! Am o dilema legata de statutul unui ONG non-profit al carei presedinte si reprezentant legal (inca) sunt si pentru care am drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de semnatura la contul bancar lukserv lukserv Sunt vicepresedinta la o asociatie non-profit si din cauza ca presedinta a plecat in Franta nu am acces la contul din banca, si sa semnez contracte de ... (vezi toată discuția)