sunt administrator si asociat intr-un SRL cu 50%. Si eu si asociatul am lucrat mai mult independent pentru firma, astfel incat fiecare avem facturi cu serie proprie si conturi bancare separate (el are imputernicire pentru a reprezenta firma in numele meu la banca, dar si pentru orice alte nevoi). Asociatul este si angajat drept curier (pentru a putea functiona ca microintreprindere).
Incasarile facute de asociat au ramas in proprietatea acestuia deoarece ele sunt intr-adevar meritul lui si dupa redistribuirea profitului (care nu a avut inca loc) ar fi ajuns tot la el.
Recent, insa, am aflat ca asociatul a cheltuit toti acesti bani (in jur de un miliard de lei vechi), inclusiv cei 16% care se cuveneau statului la distribuirea dividendelor.
In momentul de fata, profitul firmei nu poate fi repartizat legal deoarece lipsesc cei 16%.
Ca administrator, ma vad pus in situatia de a-l reclama pentru delapidare. Este justificata aceasta actiune? Cum pot dovedi ca facturile asociatului au fost incasate fizic de acesta si mie nu mi-au fost inmanati banii ulterior? Mai mult, daca asociatul nu mai detine acesti bani, va trebui sa platesc impozitele statului din profitul meu, in calitate de administrator? Nu m-ar ajuta cu nimic daca asociatul ar face inchisoare in timp ce tot eu raman dator statului.
Problema este ca am fost nevoit sa platesc toate contributiile si impozitele (inclusiv cel pentru veniturile sale si forfetarul) din profitul ce ar urma sa-mi fie repartizat (adica, in cele din urma, din buzunarul meu), pentru a evita executarea silita. Si pe masura ce trece timpul, prevad ca ma voi afla in aceeasi situatie. Din acest motiv nici nu as mai dori sa fiu asociat, insa nu pot face cesiune deoarece asociatul mai este asociat unic la o alta firma, si nici nu pot inchide firma deoarece ar trebui platit impozitul pe tot profitul intai.
@Practic. Nu este vorba de nici o infractiune de delapidare. Este vorba de o infractiune prevazuta de legea nr. 31/1990 rep Art. 272. - Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
...
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
Deci, urgent angajati un avocat sa va reprezinte.
Succes!