avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O primarie are contract cu un cabinet de avocatura ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O primarie are contract cu un cabinet de avocatura pentru reprezentare ...

O primarie are contract cu un cabinet de avocatura pentru reprezentare in instanta, consultare. Un cetatean doreste o copie dupa contractul de asistenta cu cabinetul de avocatura pe motiv ca banii cu care este platit avocatul sunt bani publici. Va rog sa /mi spuneti daca:
- contractul cu administratia publica este un contract confidential
- daca poate fi comunicat oricarui cetatean interesat
daca poate fi comunicat unui consilier local la cerere cu riscul de a ajunge in mediul public.
- care este articolul de lege care prevede ca nu poate fi adus la cunostinta publica
Multumesc
Cel mai recent răspuns: IonPopescu-B , utilizator 16:57, 12 Mai 2022
Vedeți aceste link-uri
[ link extern ]

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După părerea mea, contractul încheiat cu avocatul nu poate fi ascuns publicului, chiar dacă instanțele favorizează UAT-urile în relația cu cetățeanul.
În ceea ce privește consilierul local, acesta poate observa actul fără să-l dețină; altfel ce rol mai are consiliul local, dacă nu aprobă actele inventate/inițiate de către primar, ca să nu mai vorbesc despre existența juriștilor primăriei așa, ca populație plătită.
În conformitate cu prev. Legii nr. 51/1995, art.3, (3) Avocatul este obligat să ţină evidenţa actelor întocmite conform alin. (1) lit. c) şi d), cu excluderea actelor întocmite pentru asistare şi reprezentare, şi să le păstreze în arhiva sa profesională, în ordinea întocmirii lor. În termen de cel mult 3 zile de la data întocmirii actelor prevăzute la alin. (1), avocatul este obligat să înregistreze operaţiunea în Registrul electronic al actelor întocmite de avocaţi potrivit alin. (1) lit. c) şi d), conform procedurii prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a registrului, aprobat de Consiliul U.N.B.R., sub sancţiunea inopozabilităţii faţă de terţi.
În consecință, dacă există un contract încheiat în mod ”delicat” între avocat și UAT, fără știința CL, atunci acel contract trebuie atacat în instanță, iar avocatul are obligația de a face dovada înregistrării acestuia în Registrul electronic, nu doar să arunce o hârtie/împuternicire în fața judecătorului.
Primarul trebuie să aibă mandat pentru angajarea unui serviciu de la terți, dacă are propriul departament juridic.
Nu de puține ori am observat o complicitate pentru evaziune fiscală clară, în condițiile în care, la sfârșitul unui proces, fără să existe vreun temei, avocatul spune despre cheltuieli: ”pe cale separată”, fără ca vreodată să mai întocmească vreun act cu privire la acele cheltuieli - recte, onorariu. Că doar despre sumele primite este vorba. Prin această șmecherie, banii încasați de către avocat, fără să fie emisă chitanță, vor rămâne netaxați fiscal.
Vreau să spun că, întotdeauna, dacă o instituție invocă confidențialitatea, atunci este vorba despre aranjamente ilegale pe care vrea să le ascundă.
În cazul unui contract, toate datele personale pot fi anonimizate/șterse de pe document, iar actul încheiat cu o instituție publică trebuie să fie cunoscut de către public/cetățeni, indiferent de cât de mult s-a întărit mafia politică.
Părerea mea, personală.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2022
IonPopescu-B, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract între avocat și client Liviuradu Liviuradu Contractul dintre avocat și client trebuie înregistrat la finanțe sau în alta parte? (vezi toată discuția)
Onorariu avocat marinica71 marinica71 pot depune in instanta chitantele care arata onorariu avocatului in cazul in care castig un proces?imi pot recupera cheltuielile?multumesc! (vezi toată discuția)