avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Șomerii pot accesa fonduri europene ?
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Șomerii pot accesa fonduri europene ?

Buna ziua,
Am citit acest articol

Somerii care vor sa puna pe picioare o afacere, dar nu au banii necesari, vor beneficia, de la 1 ianuarie, de conditii speciale la acordarea unui credit, in limita a 25.000 de euro.

Parlamentul European a adoptat recent masuri legale care vizeaza ameliorarea accesului la credite pentru persoanele care si-au pierdut locul de munca sau risca sa si-l piarda si care doresc sa inceapa propria afacere.

Creditele pot fi accesate prin intermediul instrumentul european de microfinantare Progress, special conceput.

Produsul faciliteaza accesibilitatea si disponibilitatea microcreditelor pentru persoanele care doresc sa initieze sau sa dezvolte o afacere sau o micro-intreprindere, cu mai putin de 10 angajati si o cifra de afacere care nu depaseste 2 milioane de euro, dar care intampina dificultati in accesarea creditelor conventionale.

Ma puteti ajuta sa aflu mai multe amanunte?

Multumesc mult,
Cu deosebita consideratie,
Teodora Nenciu

Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
teodora.nenciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: teodora.nenciu , utilizator 06:21, 17 Ianuarie 2010
Multumesc pentru raspuns, dar m-ar interesa daca stie cineva concret cum se procedeaza.
De unde se incepe?
Carei institutii trebuie sa ne adresam?

Conform

Rezoluţiei legislative a Parlamentului European din 15 decembrie 2009 referitoare la propunerea de decizie a Parlamentului European şi a Consiliului de instituire a unui instrument european de microfinanţare pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială (instrumentul de microfinanţare Progress) (COM(2009)0333 – C7-0053/2009 – 2009/0096(COD))

si a acestui

Amendament 67 Propunere de decizie Articolul 2 – alineatul 1 – litera a

(a) persoanele care și-au pierdut sau riscă să își piardă locul de muncă sau care au dificultăți de integrare sau reintegrare pe piața muncii, precum și persoanele care se confruntă cu amenințarea excluderii sociale sau cele vulnerabile, aflate într-o situație dezavantajoasă în privința accesului la piața de credit convențională și care doresc să inițieze sau să-și dezvolte în continuare propria microîntreprindere, inclusiv activitatea independentă;

inteleg ca orice persoana aflata intr-o astfel de situatie ar putea fi ajutata sa genereze un loc de munca sau chiar mai multe.

Cu deosebita consideratie,
Teodora Nenciu

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale e-mail: dgfm@mmuncii.ro mi-a trimis urmatorul raspuns :

La data de 15 decembrie 2009, Parlamentul European a emis aceasta rezolutie prin procedura legislativa ordinara - prima lectura. In continuare,
Parlamentul va solicita Comisei sa il sesizeze din nou in cazul in care
intentioneaza sa modifice In mod substantial aceasta propunere sau sa o
inlocuiasca cu un alt text si ii va incredinta Presedintelui sarcina de a transmite Consiliului, Comisiei si parlamentelor nationale pozitia Parlamentului (aspecte prevazute In preambulul rezolutiei).

Asadar amendamentul pe care iI indicati nu poate fi invocat In obtinerea
unor beneficii deoarece nu constituie pozitia finala a factorilor de decizie de la nivel european. Aceasta urmeaza a fi adoptata printr-un text comun al Parlamentului si al Consiliului.

Revin cu amanunte imediat ce le voi obtine.
Am primit urmatorul raspuns de la Raymond Maes European Commission
Employment, Social Affairs & Equal Opportunities DG
EMPL-MICROFINANCE@ec.europa.eu


Comisia Europeana va stabili un nou instrument de microfinantare europeana oferind astfel, posibilitatea cresterii ofertei de microcredite si a accesarii acestora de catre grupurile afectate de somaj care doresc sa infiinteze sau sa isi dezvolte in continuare propria afacere. Aceasta facilitate este orientata in special, catre cei care nu au acces la fondurile de creditare, in contextul actual al ofertei scazute de creditare.

Aceasta facilitate va deveni operationala din iunie 2010, cand prin Fondul European de Investitii va fi disponibila finantarea pentru furnizorii de microcredite din statele membre.

In lista furnizorilor se pot include: bancile, creditorii non-profit sau institutiile ce ofera garantii, precum si alti furnizori de produse de finantare pentru microintreprinderi.

Dupa ce o prima selectie va avea loc, numele furnizorilor vor fi publicate pe site-ul intern al Comisiei, in a doua jumatate a anului 2010.

Alte masuri ce vor insoti acest demers vor fi dezvoltate in cadrul Fondului Social European. Informatii despre Fondului Social European in Romania le puteti gasi accesand site-ul: : [ link extern ] /.

Raymond Maes
European Commission
Employment, Social Affairs & Equal Opportunities DG
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
teodora.nenciu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri europene pentru someri raspuns de la parlamentul european teodora.nenciu teodora.nenciu Buna ziua, Va rog frumos ma poate ajuta cineva sa inteleg mai bine raspunsul pe care l-am primit de la Parlamentul European, pe care-l reproduc mai ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene pentru someri articol din site-ul comisiei europene privind ocuparea forþei de muncã, afaceri sociale ºi egalitate de ºanse instrumentul european de microfinanþare teodora.nenciu teodora.nenciu Buna ziua, Am primit informatii ce completeaza ceea ce stiam pana acum, pentru cei interesati de subiectul fonduri europene pentru someri si m-am gandit ca e ... (vezi toată discuția)
Privilegiul de a beneficia de subventii europene teodora.nenciu teodora.nenciu Citez un coleg de forum =D> E un privilegiu sa beneficiezi de subventii si nu un drept al omului. Prin urmare, cred nu este nerezonabil sa fie necesar un ... (vezi toată discuția)