avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept civil. Mostenire! Completare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept civil. Mostenire! Completare succesiune

Buna ziua!
Intrebare:
Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala la acea data. Dupa decesul mamei, la dezbaterea succesiunii, 3 din cei 4 frati au renuntat in favoarea fratelui cel mai mare. Numai ca, dupa decesul mamei, Primaria a emis titlul de proprietate pentru un teren situat in alta localitate pe numele tatalui decedat si pentru care cererea de reconstituire a dreptului de proprietate fusese depusa inaintea decesului.. Se doreste redezbaterea succesiunii si completarea Certificatelor de mostenitor. Notarul refuza sa discute si cu ceilalti 3 frati. Si doreste trecerea terenului pe numele fratelui care a mostenit-0 pe mama, dar care a fost si el renuntator la dezbaterea succesiunii dupa tata.. Dar aici nu e vorba de teren pe numele mamei. Ci pe numele tatalui. Cei 3 frati au dreptul la mostenire?
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2022
nicujexul, utilizator
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 16:56, 16 Mai 2022
Notarul are dreptate. Mama l-a mostenit pe tata iar fiul cel mare, pe mama. Se va face un supliment la CM de pe urma tatalui si un supliment la CF de pe urma mamei. Din moment ce toti fratii sunt renuntatori, mai putin cel mare, se discuta numai cu el.
Renuntarea este la tot, nu se poate face pe bucati, dupa cum ne convine. Si nu se face nici in favoarea cuiva, ci pur si simplu. Pe tata l-a mostenit mama deci nu conteaza cine cum a renuntat. Pe mama a mostenit-o fiul cel mare, inclusiv ceea ce mama a mostenit de la tata si chiar daca el renuntase la mostenirea tatalui. Deci terenul ii va reveni lui.
Multumesc mult pentru raspuns.
Desi ramane un dubiu. Si fratele cel mare a renuntat la sucesiunea dupa tata. As fi dorit sa stiu dk exista vreo legislatie legat de aceasta speta. Jurisprudenta spune ca notarul era obligat sa cheme toti mostenitorii cnd se redezbate succesiunea dupa tata. Pt ca terenul era numai al tatalui, mostenit de la parintii lui, nu de la parintii mamei. Mama nu avea niciun drept asupra terenului pt ca nu era dobandit in timpul casatoriei cu tatal. Titlul de proprietate a fost emis doar pe numele tatalui. De ce se mai face supliment CM dupa tata daca nu sunt chemati toti mostenitorii in viata???? . Daca exista un caz asemanator judecat de instanta, mi ar fi util..
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2022
nicujexul, utilizator
Fratele cel mare a renuntat la succesiunea tatei si a ramas doar mama unic mostenitor. Mama a mostenit tot ce avea tatal la momentul mortii, indiferent de provenienta. La fel si in cazul mamei, au renuntat ceilalti copii, mai putin fratele cel mare care a mostenit tot ce avea mama la momentul mortii. Indiferent pe ce nume a fost emis titlul de proprietate, el s-a aflat teoretic in patrimoniul tatalui (predecedat), a trecut prin mostenire in patrimoniul mamei si apoi, tot prin mostenire, in patrimoniul fratelui cel mare. Succesiunea dupa tata nu se redezbate, nu exista asa ceva decat daca se solicita in instanta anularea CM si asta e cu totul altceva. La CM dupa tata se face un supliment. Un supliment e un fel de act aditional, nu face decat sa completeze lista de bunuri din patrimoniul defunctului. Cine a renuntat atunci a renuntat la tot deci acum nu mai are de ce sa vina, vine doar mama, si ea predecedata, pe care a mostenit-o fiul cel mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral mihaimen mihaimen Stimate Doamne/Stimati Domni AVOCATI/CONSILIERI JURIDICI Am o problema de familie: am fost 5 frati dintre care 1 a ramas in curtea parinteasca. In anul 1990 a ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ions ions Cinci frati renunta la mostenirea dupa tata, aceasta revenind mamei si unui frate. Intre timp apar titluri de proprietate pe alte terenuri ale defunctului, (pe ... (vezi toată discuția)