avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Editura refuză să mă plătească
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Editura refuză să mă plătească

Bună ziua! Sunt autor la o editura din România. Nu mi-am vândut drepturile de autor, iar banii îi iau trimestrial. Ideea e că niciodată nu am primit un raport detaliat, decât un mesaj cu "Ai vândut x nr de cărți", iar anul acesta nu am primit deloc niciun ban. Inițial mi-a spus că nu am vândut cât scrie pe link-ul unde noi ne uitam să vedem câte cărți am vândut prin site-ul editurii, apoi că nu are bani să îmi dea per carte cum scrie în contract, ci mult mai puțin, iar acum refuză să mă mai plătească. Ce pot să fac?

Menționez că i-am trimis deja o notificare de plată, făcută de mine, în care am specificat toate detaliile, articolele din contract, i-am atașat vânzările de pe link-ul respectiv și i-am cerut să îmi facă plata. Dar nimic. Încă am un contract activ, pentru că o colegă l-a anunțat că pleacă și el i-a spus că din această cauză nu îi mai dă niciun ban, să îl dea în judecată dacă nu îi convine. Deși, la rândul ei, a avut un contract activ până luna aceasta. Așa că nu am reziliat încă, dar eu nu am primit nici măcar banii pe primele trei luni din an, nu mai spun dacă o să reziliez. Normal, contractual, e obligat să mă plătească până la data rezilierii. Dar sigur va refuza.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2022
Maria 2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 10:22, 18 Mai 2022
mai intai ar trebui sa stiti cat ati vandut, ca sa stiti ce puteti pretinde. daca va duceti in justitie (fiindca acela e locul unde se rezolva astfel de neintelegeri), va trebui sa cereti o suma determinata si sa o puteti justifica.
Cum am spus mai sus, am numărul de cărți vândute de pe link, dar sunt doar cele care au fost vândute de editura, nu și de parteneri. Iar el niciodată nu ne oferă un raport detaliat, de obicei ne plătea doar ce arata pe link. Însă acum, nu vrea să îmi plătească nici măcar cât arată acel link. A încercat să mă convingă să accept nici un sfert din sumă, iar dacă nu am acceptat, a spus că nu mă mai plătește deloc.

adriandimitriu a scris:

mai intai ar trebui sa stiti cat ati vandut, ca sa stiti ce puteti pretinde. daca va duceti in justitie (fiindca acela e locul unde se rezolva astfel de neintelegeri), va trebui sa cereti o suma determinata si sa o puteti justifica.

e cazul sa studiati clauzele contractului cu un avocat. intr-un contract, partile executa doar obligatiile specificate in clar. clauzele formulate la intamplare sunt lasate la...dospit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Editurã ºi drepturi de autor Lepidus Lepidus Bună ziua. Problema mea este următoarea: recent, o editură mi-a publicat o carte pe care mi-a expediat-o la domiciliu în câteva exemplare. Fiind ... (vezi toată discuția)
Publicare carte. contract de editare sau contract de prestãri servicii? daralu daralu Buna ziua 1. Va rog sa ma lamuriti daca in cazul in care ofer spre editare, tiparire si distributie o carte la care eu sunt autorul si in care eu platesc ... (vezi toată discuția)
Probleme cu fostii chiriasi, amenintari ContSters311646 ContSters311646 Buna ziua, Am avut apartamentul (mobilat si utilat) inchiriat 1 an unui cuplu care mi-a fost recomandat. Nu am verificat starea apartamentului in aceasta ... (vezi toată discuția)