avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... STAGIU AFERENT și REDUCERE VÎRSTA PENSIONARE pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

STAGIU AFERENT și REDUCERE VÎRSTA PENSIONARE pentru GRUPA a ...

STAGIU AFERENT și REDUCERE VÎRSTA PENSIONARE pentru GRUPA a II a de muncă : V-aș fi îndatorat dacă m-ați putea lămuri, de ce nu sunt la fel , egale în ani cele două, stagiul cu reducerea. Dacă se poate un exemplu.... În ce lege aș găsi ? Mulțumesc anticipat. O zi bună.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:35, 21 Mai 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 3/1977
Art.16
Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Legea 263/2010
Art.17
(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă;
Art,55 -In forma prevazuta de legea 15/2019.
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr. 1, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă;
Tabelul nr. 1

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare segovia_48 segovia_48 O ruda a primit Decizia prin care se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VIRSTA. Redau extrase din aceasta Decizie > Solicitant : Mihai ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca nu mai este luata in considerare la calculul virsei standard de pensionare ? latka latka Din textul legii 263/2010, varianta 2018 reies urmatoarele: Articolul 17 (1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca ... (vezi toată discuția)