avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contoare apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contoare apa rece

Buna ziua,

In urma cu aprox. 2 ani am cumparat un apartament debransat de la radet si am centrala de apartament. Fostul proprietar a renovat si a schimbat toata instalatia si a configurat instalatia atsfel incat toata apa din apartament trece printr-un singur contor (din bucatarie ). Practic pentru toata apa consumata din casa, am un singur apometru care in opinia mea contorizeaza corect. Lunar dau indexul de apa dar in ultima vreme au aparut diferente intre contorul general de apa rece si citirea locatarilor. Unele persoane din comitet considera ca diferentele sunt din cauza faptului ca la mine in casa am un singur contor de apa. Am incercat sa le explic ca un singur contor de apa nu inseamna ca se pierde sau nu se contorizeaza apa pe care o consumam atata vreme cat toata apa de la toti robinetii, etc vine prin teava de la contor. Consumul meu pt 2 persoane este de 11-12 m3 pe luna ceea ce este mai mult decat media majoritatii apartamentelor similare cu 2 persoane si chiar cu 3 persoane cu 4 contoare. As vrea sa stiu daca este posibil conform legii sa ai doar un contor atata timp cat se inregistreaza corect apa consumata si se da lunar indexul. Mentionez ca tevile vechi au fost astupate de fostul proprietar. Practic oricine doreste poate verifica faptul ca oriunde ai porni apa in casa, apometrul inregistreaza sau daca inchizi robinetul de la apometru nu mai curge apa nicaieri.

Ma puteti ajuta va rog sa inteleg daca e conform cu legea sa ai un singur apometru? Avem 80 de apartamente si le-am sugerat sa verifice pe toata lumea, deoarece sunt apartamente cu 3 persoane cu mai putina apa consumata in total decat la mine, dar comitetul se leaga incontinuu de faptul ca am 1 apometru. Din 80 de apartamente poti fi unele cu probleme intentionate sau din neatentie.

As aprecia daca mi-ati putea oferi niste sugestii cum s-ar putea rezolva situatia legal, sa se verifice ca apa este contorizata corect.

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
Adrian_OTP, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian_OTP , utilizator 21:55, 24 Mai 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema e pusă greșit de cei din Cex al asociației. Nu există nici o prevedere legală care să nominalizeze câte apometre trebuie să existe într - o locuință. Legea asociațiilor de proprietari, 196 din 2018 spune doar că e obligatoriu pentru proprietari să-și monteze asa ceva.

Așa că, raspundeti-le căutătorilor de noduri în papura că :
1. Să vă prezinte ei temeiul legal al afirmațiilor. Nu dvs. trebuie să probați ceva. Cum se spune, în instanță cel care face o afirmație trebuie să prezinte proba.
2. Este foarte corect tehnic testul făcut de dvs., iar consumul la 2 persoane coincide cu o medie de bun simț. Încă aș zice că e chiar ceva mai mare, în aceeași situație fiind, nu depășesc niciodată 10 mc.
3. La fel, cei care într-o luna "consuma" 1-3 mc de persoana (apa rece+ calda) ar trebui să fie primii suspectați de nereguli.

În concluzie, dacă nu puteți să-i trimiteți la plimbare pe contestatari, cereți-le măcar, politicos și ferm, să-și dovedească susținerile. Altfel e doar bârfă și minciună.
Atat timp cat consumatorii sunt racordati la un singur apometru este perfect legal
solicitati asociatieid e proprietari sa dispuna verificarea instalatiei,eventual sigilarea vanei de acces care alimenta al doilea tronson unde ar fi trebuit sa fie instalat al doilea apometru
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pentru apa rece inregistrata de contorul stricat alina_valentina alina_valentina Buna seara, In luna Noiembrie 2012 m-am mutat din apartamentul in care locuiam deoarece m-am mutat intr-o casa noua. Pe perioada in care nu am locuit ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)
Proprietarul plătește apa rece cât înregistrează apometrul ... Magie1 Magie1 Proprietarul plătește apa rece cît înregistrează apometrul din apartament,pe scara sa înregistrat pierderi de 140 MC de apa și asociația vrea să ... (vezi toată discuția)