avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vinzare partiala teren imobil aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vinzare partiala teren imobil aflat in indiviziune

Buna ziua,
As avea mare nevoie de un sfat pentru elucidarea unei probleme care risca sa-mi complice finalizarea partajului casei parintesti (situata in Craiova). Sintem trei coproprietari la imobilul parintesc: mama, fratele si eu. Eu cu fratele nu ne mai intelegem deloc in ultimii 7..8 ani. Configuratia imobilului nu permite o impartire fizica convenabila, iar fratele a refuzat sistematic si continua sa refuze ideea vinzarii complete a imobilului. Eu m-am oferit sa plec, dar el nu poate sau refuza sa-mi acorde o sulta de comun acceptata. In prezent lucrez in Bucuresti, locuiesc cu chirie (de doi ani jumatate) si cu un salariu modest. Deci as avea o mare nevoie existentiala sa-mi cumpar acolo o garsoniera, iar lunile trecute am initiat un demers acasa pentru incercarea de a vinde o parte semnificativa din gradina acelui imobil catre un vecin interesat. Negocierile au decurs oarecum favorabil, fratele nu s-ar opune de principiu vinzarii, doar ca pretul maxim pe care l-as obtine pe acel “teren inchis” e cam la jumatate din potentialul pe care l-ar avea acelasi teren vindut insa ca proprietate integrala, cu intrarea de la strada.
In conditiile date si-n eventualitatea finalizarii succesiunii in Instanta, nu mi se pare corect si n-as vrea sa mi se impute acea diferenta de pret. Prin urmare: Pot solicita la notar o clauza sau o forma de act notarial cu relevanta juridica, care sa descrie aceasta situatie? Deci un act prin care sa am garantia prealabila ca la eventuala finalizare in Instanta a succesiunii, nu eu voi deconta acea diferenta de pret, ci fratele? Pe cit posibil, as merge inainte cu vinzarea, dar as stopa-o (sau as urca pretul la cel considerat de mine a fi un risc maxim acceptabil), in functie de consideratiile dvs. Orice sfat succint din partea persoanelor avizate mi-ar fi util.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:13, 1 Iunie 2022
Taxa de timbru e de 3% din valoarea bunurilor de impartit, deci daca ce avea tata valoreaza 300 mii de euro, taxa e de 9 mii pe care ii avanseaza cel care cere partajul.
Puteti solicita o esalonare, reducere scutire, dupa caz.
Cautati pe net ajutor public judiciar si vedeti unde va incadrati.
Daca vindeti acum o parte si luati toti banii, da, se scade suma din sulta. Se fac acte in acest sens.
Ca sa vindeti o bucata determinata de teren ,trebuie sa dezmembrati terenul, asta pe langa faptul ca trebuie sa fiti proprietari pe ce vindeti.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil in indiviziune - executare silita sulta dupa ramanerea definitiva a hotararii claudiak claudiak Buna ziua, sunt detinatoarea unei cote majoritare dintr-un imobil (unde si locuiesc), detinatorul restului de cote vrea sa iasa din indiviziune si sa sa fie ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cineaioana cineaioana buna ziua,va rog din suflet sa imi raspundeti.am un teren de 2000 mp.eu detin 75 %,iar un vecin 25 %din aceasta supraf.eu vreau sa vand terenul cu un pret iar ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune ContSters322842 ContSters322842 Suntem trei copropr. fiecare 1/3 ideal . Un copropr. a deschis actiune si ne-a chemat in instanta . Reclamantul si unul dintre copropr. au platit taxa de ... (vezi toată discuția)