Daca faceti tranzactie in instanta, asa cum v-am spus, nu se mai dispune expertiza pentru a se stabili valoarea actuala a bunului si nu mai trebuie sa faceti probe din care sa rezulte ca la decesul tatalui casa nu era terminata si deci, avea o valoare mai mica, ci se ia valoarea casei din certificatul de atestare fiscala de la primarie, ori aici se trece valoarea impozabila a cladirii.Am spus doar 150 lei taxa de timbru, pt.ca, daca se prezinta cu tranzactia la primul termen de judecata, instanta ia act de invoiala partilor fara a le mai trimite sa timbreze si cu 3% din valoarea masei partajabile.De altfel, nici nu ar exista ratiune pentru completarea taxei de timbru in acest context, adica instanta constata ca partile s-au invoit si ca trebuie trebuie sa li se restituie taxa de timbru, dar dispune completarea acesteia?! Ca sa ce?! Ca la termenul urmator sa dispuna restituirea integrala a taxei?! Mie nu mi s-a intamplat niciodata si nici nu mi s-a cerut cadastru in instanta in asemenea situatii, doar certificat de atestare fiscala si certificat de sarcini.Am depus actiunea cu acte de stare civila, certificat de atestare fiscala, titlu de proprietate cu tricoor pentru terenuri (unde a fost cazul), certificat de sarcini, taxa de timbru de cate 50 lei pt.fiecare mostenitor, timbru judiciar, in maxim 3 saptamani mi s-a dat termen, la primul termen toate partile s-au prezentat in instanta cu tranzactia incheiata , au semnat-o in fata instantei si s-a terminat procesul, iar dupa ramanerea definitiva a hotararii au recuperat de la primarie taxa de timbru achitata.
Buna seara! As mai avea cateva nelamuriri, daca se poate sa-mi raspunda cineva! Certificatul de sarcini de unde il putem lua, in ce consta acesta si cat costa? Ne-ati spus sa ne prezentam la primul termen in instanta cu tranzactia incheiata. Unde se va face aceasta tranzactie? Multumesc!