avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de mostenire

tata a decedat de 11 ani ,are 2 copii.mama locuieste cu bunica care ia facut act pe casa ei.tata a avut o casa inainte de casatorie neterminata cu 1000 mp(la tara in jud.buzau) unde nu a stat nimeni.de 7 ani eu ,fiica lui,m-am casatorit si mutat in casa.vrem sa trecem pe numele nostru casa ,mentionam ca sora si mama renunta la mostenire
(tata nu a mai avut alte proprietati).ce acte trebuie si cat costa?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 19:04, 22 Ianuarie 2010
buna ziua!
da pentru actul de partaj, da va trebuie cadastru si intabulare.
taxele pe cale de instanta vor rezulta mai mici intrucat va veti recupera taxa de timbru.
cand ne-am mutat in casa mostenita de la tata aceasta nu era terminata. Cand se va evalua valoarea masei succesorale se va evalua casa asa cum era atunci cand a decedat tata sau asa cum este acum? Multumesc!
Valoarea actuala a bunului imobil e avuta in vedere.Daca veti prezenta tranzactia care consfinteste invoiala partilor la primul termen de judecata, vi se va restitui taxa de timbru, in integralitate.
Daca faceti tranzactie in instanta, asa cum v-am spus, nu se mai dispune expertiza pentru a se stabili valoarea actuala a bunului si nu mai trebuie sa faceti probe din care sa rezulte ca la decesul tatalui casa nu era terminata si deci, avea o valoare mai mica, ci se ia valoarea casei din certificatul de atestare fiscala de la primarie, ori aici se trece valoarea impozabila a cladirii.Am spus doar 150 lei taxa de timbru, pt.ca, daca se prezinta cu tranzactia la primul termen de judecata, instanta ia act de invoiala partilor fara a le mai trimite sa timbreze si cu 3% din valoarea masei partajabile.De altfel, nici nu ar exista ratiune pentru completarea taxei de timbru in acest context, adica instanta constata ca partile s-au invoit si ca trebuie trebuie sa li se restituie taxa de timbru, dar dispune completarea acesteia?! Ca sa ce?! Ca la termenul urmator sa dispuna restituirea integrala a taxei?! Mie nu mi s-a intamplat niciodata si nici nu mi s-a cerut cadastru in instanta in asemenea situatii, doar certificat de atestare fiscala si certificat de sarcini.Am depus actiunea cu acte de stare civila, certificat de atestare fiscala, titlu de proprietate cu tricoor pentru terenuri (unde a fost cazul), certificat de sarcini, taxa de timbru de cate 50 lei pt.fiecare mostenitor, timbru judiciar, in maxim 3 saptamani mi s-a dat termen, la primul termen toate partile s-au prezentat in instanta cu tranzactia incheiata , au semnat-o in fata instantei si s-a terminat procesul, iar dupa ramanerea definitiva a hotararii au recuperat de la primarie taxa de timbru achitata.
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
dandanaua, utilizator
Buna seara! As mai avea cateva nelamuriri, daca se poate sa-mi raspunda cineva! Certificatul de sarcini de unde il putem lua, in ce consta acesta si cat costa? Ne-ati spus sa ne prezentam la primul termen in instanta cu tranzactia incheiata. Unde se va face aceasta tranzactie? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Mostenire partaj cearta intre frati G3 G3 Acum cativa ani bunica mea a murit, iar tatal si unchiul meu nu se inteleg cu sora lor sa imparta casa batraneasca. In legatura cu matusa mea mai exista cateva ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru ionescualecu ionescualecu Buna ziua! pentru partaj succesoral si iesire din indiviziune trebuie sa achit taxa de timbru atat pentru stabilirea masei succesorale dar si procent din val ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune Succesorul Succesorul Buna Ziua, Tatal meu a decedat acum citeva luni. Mama mea si cu mine suntem singuri mostenitori. Mama impreuna cu tata detin un apartament si un teren. ... (vezi toată discuția)