avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie militara si civila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie militara si civila

Bună ziua,
Am rugămintea sa mă ajutați cu info legate de pensie (militară+civilă).
Soțul meu, născut in 1964, a făcut 2 ani de armata, 4 de scoală militara de aviație și are 9 ani vechime cu contract (pilot supersonic - grupa 1 de munca).
A trecut in rezerva cu gradul de locotenent comandor.
Pana in prezent a continuat activitatea in viața civilă.
Acum, la 58 de ani, se poate pensiona?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:51, 22 Iunie 2022
Buna ziua,

Pentru ca am primit răspuns la întrebarea mea, vi-l transmit si dvs. pentru ca pe viitor sa știți si sa puteți răspunde.
Pe scurt, pensia militara si pensia civila se tratează separat, iar in cazul personalului militar se aplica Legea 223/2015.
De ex: O persoana născută în 1964, se poate pensiona începând cu luna septembrie 2021 (in funcție de luna nașterii) daca îndeplinește condițiile prevăzute mai jos:

Art.16 (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din lege. Anexa la legea sus-menționată cuprinde VÂRSTA STANDARD de pensionare pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Condițiile speciale privind reducerea vârstei standard de pensionare - se regăsesc la art.21 din aceasta lege.

Pentru obținerea pensiei civile se aplica prevederile Legii 263/2010 actualizata, iar vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 ani (art.53).
Ce am gresit eu in raspunsurile mele, fata de postarea d-voastra ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am lucrat 3,7ani ca militar angajat pm,in mapn...7,6 ... Vasile69pantea Vasile69pantea Bună ziua, Am lucrat 3,7ani ca militar angajat PM,in MApN...7,6 ani MAI conditii speciale...la momentu actual am stagiul de cotizare complet 35 ani,varsta ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare in baza legii 223/2015, privind pensiile militare de stat shony25 shony25 Buna ziua, In urma decesului sotului sustinator in anul 2020, iesit la pensie de serviciu anticipata in anul 2007, in baza Legii 179/2004, privind pensiile ... (vezi toată discuția)
Pensionare Georgica112 Georgica112 Bună ziua. Ce vechime trebuie sa ai și la ce vârstă de pensionezi ca și cadru militar? (vezi toată discuția)