avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Igienizare/curatenie/dezinfectare/deratizare pod
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Igienizare/curatenie/dezinfectare/deratizare pod

Buna ziua!

Am si eu o problema destul de ciudata.

Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 4/4. Cand am achizitionat apartamentul blocul avea construit un "pod" sau mai bine zis un acoperis pentru a opri infiltratiile de apa care apareau in urma oricarei ploi.

De cativa ani, in podul cu pricina, au inceput sa isi faca cuibar zeci daca nu chiar sute de porumbei. Initial nu a fost o problema prea mare, dar cu anii, numarul lor a inceput sa creasca si un miros de putrefactie incepe sa apara prin aerisirile din baie si bucatarie, imediat ce se incalzeste putin afara. Am urcat in pod sa vad care e situatia acolo si in tot podul este un strat de gainat de minim 5 cm grosime si podul este plin de porumbei morti aflati in varii stadii de putrefactie.

Am luat legatura cu cei de la administratie care mi-au spus ca treaba lor se rezuma la ce se afla in interiorul blocului/scarii si ca orice tentativa de curatenie pe bloc trebuie mai intai discutata cu locatarii si hotarat de comun acord daca trebuie facuta. Daca majoritatea sunt de acord, cei de la administratie au spus ca pot contracta o firma de curatenie care sa igienizeze podul dar sa nu imi fac prea mari sperante pentru ca podul respectiv este construit fara autorizatie (posibil chiar si cu azbest) si ca nu vrea nimeni sa vina acolo cineva strain sa isi bage nasul intrucat toti locatarii sunt pasibili de amenda.

Am luat legatura cu presedintele blocului care desi a sustinut ca vrea sa ajute, mi-a spus de asemenea ca trebuie discutat in adunarea generala si adunate semnaturi.

Din pacate, nici un alt locatar nu s-a prezentat la adunarea generala si cand am inceput sa bat la usi si sa intreb daca sunt de acord, foarte putini au spus ca sunt de acord dar au refuzat sa semneze. Unii au spus ca nu au bani, altii ca nu simt nici un miros si nu le pasa si tot asa...

Intrebarea mea este... Cum pot forta o curatenie/dezinfectare/deratizare in pod? Exista ceva legi sanitare? In responsabilitatea cui cade curatenia? Si daca se ajunge la daramarea podului, sunt si eu pasibil de amenda desi am cumparat apartamentul dupa constructia podului?

Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsurile voastre!

Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2022
m10d16, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:33, 2 Iunie 2022
Buna ziua, trebuie sa chemati in instanta asociatia de proprietari pentru a fi obligata la dezinsectie. Terasa blocului este spatiu comun, inclusiv daca pe aceasta s-au ridicat legal/nelegal constructii.
Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, trebuie sa chemati in instanta asociatia de proprietari pentru a fi obligata la dezinsectie. Terasa blocului este spatiu comun, inclusiv daca pe aceasta s-au ridicat legal/nelegal constructii.


Buna ziua!

Multumesc frumos pentru raspuns!

Nu este asociatie de proprietari ci asociatie de locatari administrata de o firma. Am inteles ca sunt lucruri total diferite din punct de vedere legal.

In cazul acesta, sfatul mai este valid?


Sesizati mai intai asociatia de proprietari in scris, cu nr. de inregistrare/ data si cereti sa rezolve problema, cu/ fara adunarea generala, cu tabel si semnaturi cu toti proprietarii de pe scara/ bloc.
Atentionati-i ca daca nu rezolva problema veti sesiza dvs., DJSP si DJSV pentru disconfortul creat si riscul de epidemie existent.
Podul blocului de locuit in comun reprezinta parte comuna
Conform disp L nr 196/2018 asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii si asigurarii starii tehnice a partii comune de condominiu,pe cale de consecinta asigurarea starii de curatenie si igiena a podului revine exclsuiv asociatiei de proprietari
Notificati oficial presedintele de asociatie cu obligatia respectarii si aplicarii dispozitiilor in vigoare-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
In situatia in care presedntele de asociatie este reticent,aveti dreptul legal sa sesizati initial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie si concomitent autoritatea de sanatate publica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gandaci negri mari asociatie rixos rixos Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament intr-o asociatie de proprietari si avem probleme cu gandacii. Am sesizat asociatia de proprietari si s-a facut ... (vezi toată discuția)
Proprietate spatiu verde/alee intrare in bloc locatar_abuzat locatar_abuzat Buna ziua, As dori sa aflu si eu cum mai este legea in momentul de fata. In proprietaria cui se afla: 1. spatiul verde din jurul blocului, cel ingradit cu ... (vezi toată discuția)
Probleme cu porumbeii la bloc AfrentoaieIulia AfrentoaieIulia Buna ziua ! Am si eu o problema . Am o vecina care de o buna bucata de vreme hraneste porumbei salbatici. O perioada i-a tinut in pod (pana am cumparat ... (vezi toată discuția)