avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Responsabilitatea intretinerii unei persoane adulte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Responsabilitatea intretinerii unei persoane adulte

Buna seara!
Parintii mei, in tinerete, au infiat o fata cu care au avut dificultati toata viata: nu a facut fata unor scoli normale, iar ai mei au dus-o la scoli speciale, incercand sa o determine sa invete o meserie. dar in zadar. Dupa ce a ajuns la majorat, a avut doua casatorii in urma carora are 3 copii, ajutati si acestia foarte mult de parintii mei. Au urmat alte relatii, cu diferiti barbati, care au esuat de fiecare data, din cauza firei certarete si discernamantului limitat al sorei mele vitrige. De cateva zile s-a intors , dupa ani buni, in casa parintilor mei, cu pretentia ca ei au infiat-o, ei trebuie sa aiba grija de ea. In fiecare zi se ce cearta cu parintii mei pe tot felul de aberatii. Ai mei au fost foarte toleranti toata viata, dar acum este prea mult. Mentionez ca parintii mei sunt pensionari, au acum peste 80 ani, iar sora vitrega 55 ani si nu are nicio sursa de venit. Copiii ei au peste 30 ani, lucreaza, dar nu vor sa stie de ea. Ce pot face parintii mei in situatia asta? Au vreo obligatie legala sa o gazduiasca si sa o intretina la varsta asta? Ar trebui sa solicite in instanta o actiune de desfiere? Ar ajuta asta la ceva? Copiii ei pot fi obligati , legal, sa o ia in intretinere? Daca da , cine ar trebui sa faca aceste demersuri? Sunt insitutii ale statului care pot avea grija de o astfel de persoana, si daca da, in ce conditii si cine ar trebui sa le contacteze? Multumesc pentru rabdarea de a citi aceste randuri.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2022
valentin42, utilizator
Parintii au drept de uzufruct.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei trebuie sa ceara evacuarea.
Am inteles, multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evacuati-o urgent pe sora vitrega. Asemenea oameni nu merita clementa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

În cazul în care ocuparea imobilului nu este precedată de existenţa unui contract de locaţiune, procedura notificării este reglementată de dispoziţiile art. 1039 din C.pr. civ. conform căruia notificarea va fi emisă în scris ocupantului şi va cuprinde solicitarea eliberării imobilului în termen de 5 zile de la primirea comunicării.

În vederea verificării legalităţii procedurii prealabile a notificării, calitatea persoanei care ocupă imobilul este importantă, iar termenii (…) de locatar şi ocupant sunt definiţi în cuprinsul art. 1034 din C.pr.civ.
Astfel, conform art. 1034 alin 1 lit. b) din C.pr.civ. calitatea de locatar derivă din existenţa unui contract de închiriere sau arendare prin care s-a transmis folosinţa imobilului, iar conform art. 1034 alin 1 lit. e) din C.pr.civ, ocupantul este persoana care ocupă în fapt imobilul, cu îngăduinţa sau fără îngăduinţa proprietarului.

Caracteristic pentru calitatea de ocupant este faptul că ocuparea de către acesta a imobilului nu este urmarea existenţei unui contract de locaţiune. (…)

Articolul 1039 din C.pr.civ. prevede faptul că notificarea referitoare la eliberarea imobilului trebuie emisă în scris, iar în cuprinsul acesteia ocupantului îi va fi pus în vedere să elibereze imobilul în termen de 5 zile de la primirea notificării.

Alte discuții în legătură

Mai au chiriașii drepturi în românia? Jenu68 Jenu68 Buna seara. Locuiesc in chirie la tara, la o familie care lucreaza in Germania. Nu au vrut sa faca contract. Am cazut la intelegere ca voi locui cel putin pana ... (vezi toată discuția)
Dat afara din domiciliu Claudiu480 Claudiu480 Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea. Eu locuiesc cu bunica mea (am 18 ani) Iar aceasta ma amenință că ma da afara din casa(am buletinul cu ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru desfiere emylya45 emylya45 Ce conditii trebuie implinite pentru conditii pentru desfierea propriului copil? Am un copil de 25 ani pe care doresc sa-l desfiez ( sa nu mai fie scris Emilia ... (vezi toată discuția)