avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi patrimoniale autor - fost angajat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi patrimoniale autor - fost angajat

Ma aflu nevoit sa cer parerea voasta in legatura cu interpretarea unui articol de lege si a unei situatii.

Am creat pentru firma la care am fost angajat vestimentatie (design vestimentar). Am fost fortat sa-mi dau demisia si sa plec. Pe parcursul celor cativa ani in care am produs cateva zeci de modele ce au fost puse in productie si au fost scoase in vanzare, nu am fost remunerat decat cu salariul minim pe economie si am fost amagit an de an cu tot felul de promisiuni de plata a creatiilor prin diferite formule de calcul din veniturile realizate. In afara de contractul de munca standard cu functia de "designer" (sunt absolvent al Facultatii de Arte, sectia Arte decorative), nu am avut nici un fel de contract de cesiune a drepturilor patrimoniale. N-am trezit dat afara si fortat sa-mi scriu demisia si in toti acesti ani, din creatiile mele nu am primit nici o recompensa conform drepturilor patrimoniale de autor.

Legea dreptului de autor 8/96 actualizata in 9 august 2006 (cea care se aplica situatiei mele), la Art. 44 (1) "In lipsa unei clauze cotractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca, drepturile parimoniale apartin autorului operei create. .... Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor."

Intrebare: din momentul in care autorul nu mai este angajat, angajatorul poate sa utilizeze opera in cotinuare fara autorizarea autorului? Drepturile patrimoniale ale cui sunt in aceasta situatie?

P.S. Legea 8/96 care se aplica este cea din momentul in care am plecat de la firma (ianuarie 2006)? Daca da, atunci sub incidenta carei versiuni a legii 8/96 ma incadrez si aceiasi intrebare: cui apartin drepturile patrimoniale daca autorul nu mai e angajat?
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
infoleg, utilizator
Cel mai recent răspuns: BIONPI cabinet de proprietate industriala 1999 , Consultant proprietate industriala 19:09, 24 Ianuarie 2010
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.

1. Interpretatea consultantului "bionpi" este foarte interesanta: designer-ul fiind salariat, "in lipsa unei prevederi contractuale mai avantajoase acestuia, dreptul la aceste creatii apartine unitatii angajatoare". Cum ramane cu "Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor." In situatia noastra autorul este somer, fost angajat. Oare dreptul angajatorului de utilizare a drepturilor patrimoniale se exercita pe o durata nelimitata? Aceasta varianta inseamna ca angajaorul devine din punct de vedere legal un titular de drepturi patrimoniale, iar autorul angajat este deposedat de dreptul lui, el avand statutul de salariat. Repet, autorul este deposedat de acest drept patrimonial cat e angajat, sau pentru totdeauna?

2. D-na avocat Florentina Albu, a remarcat faptul ca art. 44 cere ca "pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul de munca". In cazul nostru, functia specificata este de "designer". Conform nomenclatorului meseriilor, acesta "creeaza modele vestimentare si accesorii pentru acestea". Modelele care s-au creat nu au fost indeplinite in urma atributiilor de serviciu? Nu este suficienta definirea dupa nomenclator, trebuia sa fie mentionate atribuiile in contractul de munca sau in fisa postului?

3. Consider ca angajatorul avea obligatia sa respecte legea 8/96, care cere in art. 44 incheierea de contracte de munca cotinand clauze privind drepturile de autor. Pentru ca nu a introdus clauze, consider ca drepturile patrimoniale aparin autorului (astept si opiniile voastre).

In sustinerea acestui punct de vedere va redau cateva fragmente dintr-o comunicare a d-nei Rodica Parvu, director general al ORDA-oficiului roman pentru drepurile de autor (www.orda.ro -->Arhiva01-->Pdv. ORDA ref. Contracte dr):

Pentru evitarea evaziunii fiscale, corecta aplicare de către angajatori a legislaţiei din domeniul drepturilor de autor şi drepturilor conexe trebuie să se facă în concordanţă cu cadrul general al legislaţiei muncii, dar şi cu păstrarea protecţiei garantate de lege pentru titularii de drepturi, ţinând seama de următoarele:

* Încheierea de contracte de drept de autor sau de drepturi conexe se face, în condiţiile prevăzute de art. 39-43 din Legea 8/1996, pentru persoanele care au optat ca respectiva creaţie sau prestaţie să se desfăşoare în regim de colaborare şi deci nu este prevăzută în contractul său de muncă drept atribuţie de serviciu pentru care primeşte un salariu. De regulă, este cazul scriitorilor, ziariştilor, compozitorilor, artiştilor interpreţi (actori, cântăreţi, instrumentişti, dansatori etc.)
* Încheierea de contracte de muncă conţinând clauze privind drepturile de autor sau drepturile conexe se face, în condiţiile art. 44 din Legea 8/1996, pentru persoanele care au optat ca respectiva creaţie sau prestaţie să se desfăşoare în regim de muncă salariată, deci ca atribuţie de serviciu pentru care primeşte un salariu de la angajator, permanent sau temporar. De regulă, este cazul cercetătorilor, profesorilor, arhitecţilor, proiectanţilor etc.

Intr-un stat de drept, ar trebui luate masurile legale de sanctionare a angajatorilor care au incheiat contracte abuzive de remnerare a unor angajati care au creat opere si nu au cesionat drepturile specifice pentru utilizarea de catre angajator a acelei opere specificate in contractul respectiv de munca.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
infoleg, utilizator
Apreciez ca citatul d-nei Rodica Parvu este concludent.

Dat fiind faptul ca este vorba de un “designer” deci creeaza desene si /sau modele, as dori sa ma refer si la faptul ca aceste drepturi pot fi acoperite di de legea 129/1992 modificata si republicata in 2007, legea desenelor, ca obiecte de proprietate industriala, care face precizari la art.3, alin.(1) si ( 3) astfel:
(1)Dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare apartine autorului desenului sau modelului ori succesorului sau, pentru desenele si modelele create in mod independent..
(3) In cazul in care desenul sau modelul a fost creat ca urmare a unor contracte cu misiune creativa sau de catre salariati, in cadrul atributiilor de serviciu, dreptul apartine persoanei care l-a comandat.
Mentionez ca trebuia sa se fi facut demersuri de protectie a desenelor create.

Am facut mentiunea de mai sus deoarece releva o unitate de gandire in spiritul legilor mentionate, in sensul ca dreptul apartine celui care comanda o creatie, care plateste creatia.

In cazul in speta creatia s-a efectuat in cadrul unui contract de munca obisnuit, creatiile au fost facute in indeplinirea sarcinilor de serviciu contra salariu.
Daca s-ar fi adaugat fie o clauza referitoare la creatie , in CIM, sau s-ar fi facut un contract de cesiune a acestor creatii, ar fi putut fi stabilite clar drepturile patrimoniale ale autorului pe o perioada mai lunga de timp. Nefiind facute acestea se incadreza in prevederile mentionate.

Nu sunt in masura sa indic, daca, coroborand situatia de fapt, promisiunile angajatorului , prevederile speciale ale legii dreptului de autor si cu prevederile legislatiei contractelor de munca , ar fi o baza pentru obtinerea unui succes in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor in grafica krokodil3 krokodil3 Buna ziua, Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de ... (vezi toată discuția)
Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)