avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O problema privind drepturile succesorale. Va rog ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O problema privind drepturile succesorale. Va rog respectuos ...

O problema privind drepturile succesorale.
Va rog respectuos sa va aplecati atentia si asupra urmatoarei situatii teoretice, dar care naste unele controverse:

Tatal a decedat. Are doi copii A si B (care traiesc !) iar acestia au si ei copii (care traiesc !)
La Notariat, A si B renunta la mostenirea dupa tatal lor !
Intrebare: copii lui A si B pot solicita mostenirea dupa bunicul lor (tatal lui A si B) ??. Sunt in viata sotia, parintii, si fratii acestuia, etc.
Va multumesc anticipat pentru eventualele dumneavoastra lamuriri !!
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2022
DUNIC, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:20, 16 Iunie 2022
Nu!Drepturile de moștenitor al copiilor A și B,sunt doar după A și B!Renunțarea la moștenire face că această să se reimparta in mod egal către moștenitorii rămași.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra. Totusi, am intrat in posesia si a altor raspunsuri. Deoarece nu stiu sa combat raspunsul dumneavoastra, rog respectuos sa mai asteptam si alte pareri !!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti ce sa combateti , prin renuntatea lui A si B la mostenirea tatalui , aceasta revine mamai si celorlalti mostenitori rezervatari . Cota mamei v-a fi mostenita de A si B dupa decesul ei iar copiii lor ii vor mosteni pe ei . Cel mai bine ar fi fost daca A si B acceptau mostenirea dupa care o donau mamei lor , in felul acesta masa succesorala ar fi ramas intreaga .
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, în nume propriu, în calitate de nepoți de fiu ai defunctului. Fac parte din clasa I de moștenitori, clasa descendenților defunctului, și vor moșteni alături de soția supraviețuitoare.

Antevorbitorii au sesizat corect că, în cazul renunțării tuturor copiilor defunctului, moștenirea trece la „moștenitorii rămași”, la „ceilalți”...
Mai exact spus: partea renunţătorilor profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire.

Dar, ia mai priviți o dată! Cine sunt „ceilalți”?
Exact copiii lor, nepoții de fiu ai defunctului.

Alungați din minte reprezentarea (aceea la care v-ați gândit atunci când ați pus semnul mirării după „trăiesc”!) și veți putea vedea...
Da, este adevărat, renunțătorul nu poate fi reprezentat.

Dar aici, ce (cine) îi impiedică pe copiii lui A și B să vină la moștenire în nume propriu? Nimic/nimeni. Cu condiția să fi existat la data morții bunicului lor. Împărțirea va fi pe capete, nu pe tulpină.

DUNIC a scris:

Va rog respectuos sa va aplecati atentia si asupra urmatoarei situatii teoretice, dar care naste unele controverse:


E o speță bună de picat o clasă de ... neatenți. Bunăoară, antevorbitorii au reușit să se contrazică pe ei înșiși de la începutul până la sfârșitul frazei.
Care ar fi controversele?
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2022
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat
Imi aduc aminte de o speta, unde chiar asta era scopul, ca prin renuntarea fiului mostenitor ,sa mosteneasca copiii lui acea parte ce i-ar fi cuvenit

Alte discuții în legătură

Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters188000 ContSters188000 sotul a decedat in 2010 am dezbatut sucesiunea inainte de a se impli 2 ani si copii au renuntat .Intrebarea mea e cind voi deceda eu copii mei vor intra la ... (vezi toată discuția)
Cote succesiune defcon defcon In viata sunt doar nepoti (4 ) si mama defunctului .Defunctul nu are copii sau sotie . cine si cat mosteneste? (vezi toată discuția)