avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate

Buna ziua, se da urmatoarea speta : parintii divorteaza in 2016, autoritate parinteasca comuna si domiciliul la mama pentru minor. Tatal se muta in alta tara, viziteaza minorul sporadic maxim de 2 ori pe an. In 2019 mama se recasatoreste in UK si deschide actiune pentru mutarea domiciliului copilului in UK. Tatal se opune, cere domiciliul la el in Romania desi in fapt locuieste si lucreaza in Italia.
Prin ordonanta presedentiala , in timpul procesului mama aduce copilul in UK apoi acesta ramane acolo datorita Covis-ului, se intra in lockdown. Din 2020 copilul traieste in UK, merge la scoala acolo, primeste drept de a ramane oricat pe teritoriul tarii. In tara procesul continua.
Mama doreste sa se intoarca cu copilul in tara pe perioada vacantelor pentru a-si vedea bunicii insa se teme ca nu se va mai putea intoarce in UK fara acordul fostului sot. Avocatii au pareri diferite, unul o sfatuieste sa faca o ordonanta de suplinire acord si altul ii zice ca avand domiciliul in strainatate nu e nevoie de acordul tatalui pentru a iesi cu copilul din tara.
Cum este cel mai bine sa procedeze astfel incat sa nu exista riscul sa ramana blocata in Romania cu copilul?
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2022
Deia14, utilizator
Cel mai recent răspuns: Deia14 , utilizator 20:37, 16 Iunie 2022
Atata timp cat nu s a solutionat in fond cererea de stabilire domiciliu, insa beneficiara de ordonanta presedintiala ( cu conditia sa fie pt domiciliu UK si nu doar vizita) aceasta este executorie si va fi valabila pana la solutionarea cauzei in fond.

In orice alte conditii, nu va putea pleca din tara noastra fara acordul tatalui.
Multumesc mult doamna avocat.
Avem insa alta nelamurire. La ordonanta de schimbare domiciliu si iesire din tara, instanta a precizat ca domiciliul e autoritate de lucru judecat, dat fiind faptul ca sentinta din 2016 stabileste clar domiciliul la mama. A acordat insa drept de iesire din tara care a expirat. De asemenea, toate autoritatile din Uk au considerat ca e domiciliul la mama si aceasta a obtinut toate drepturile pentru minor in baza acelei sentinte, chiar daca in acel moment mama locuia in Romania.
Copilul merge la scoala in UK, are drept de sedere nelimitat, incaseaza alocatia in UK, in fapt acolo e domiciliul lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului minorului, în străinătate User2017 User2017 Buna seara! Din august 2017 locuiesc împreună cu băiatul meu, acum în vârstă de 8 ani, în Germania. In iulie, anul acesta, ii expira pașaportul si ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor lilicu lilicu - pe vechiul cod minorul a fost incredintat mamei , tatal cu drept de vizita - mama se recasatoreste si pleaca cu minorul din tara fara sa anunte tatal - ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. ieșire din țară cu copil Coriko Coriko Bună ziua. Am și eu o problema și sper să mă puteți ajuta cu un sfat. Momentan sunt însărcinată, după o relație de 2 ani, urmând să nasc în ... (vezi toată discuția)