avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducere perioada suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducere perioada suspendare permis

Reducere perioada suspendare permis pentru art 101 alin 1 lit c.
Buna ziua.
As dori sa stiu care ar fi articolul din codul rutier care prevede neaplicarea reducerii cu 1/3 a perioadei de suspendare.
Am studiat OUG Nr 1 din 27 ianuarie 2022 si nu prevede nimic in sensul acesta , ci doar interdictii de reducere pentru alte abateri.
Codul rutier anterior prevedea 90 zile si reducere la 1/3 iar cel dupa OUG 180 zile.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:57, 26 Iunie 2022
Art. 104
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Art 101 alin 1 litera c nu exista

Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
(la 31-01-2022, Partea introductivă a alineatului (1) din Articolul 103 , Capitolul VII a fost modificată de Punctul 22, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

Se poate reduce cu o treime.
Politia nu prea cunoaste legea,dar are tupeu.
Programati-va la examen in primele 20 de zile de cind v-a inceput suspendarea, ca sa puteti cere reducere. Examenul oricum e obligatoriu, pe toata perioada suspendarii, daca nu va prezentati sau nu-l luati mai luati un supliment de 30 de zile (art 106.1).
[ link extern ]

Daca luati testul in cele 20 de zile si depuneti tot in aceasta perioada cererea de reducere, cereti raspuns scris, daca nu v-o acorda. Puteti dupa aia sa-i dati in judecata la instanta de contencios administrativ, pe functionarii publici politisti care semneaza asemenea aberatii (ca nu va acorda reducerea). Angajati-va un avocat si cereti pe linga despagubiri si plata cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2022
latka, moderator
Scuze , este vorba de art 103 alin 1 lit c.
Si atunci de ce mi se zice ca nu am dreptul.? Cu toate ca am promovat examenul pana in cele 20 de zile inclusiv?
Am tot citit ordonanta , nu am studii in domeniul legi, legislatie etc , dar ce inteleg eu este asa :
180 zile suspendare + 30 daca nu se promoveaza examenul.
Interzicerea de reducere nu reiese de nicaieri pentru art 103 alin 1 lit
Cu reducere (1/3) ar insemna 120 de zile.
Păi nu v-am zis, poliția e stat în stat. Cereți în scris acest lucru și să vă răspundă în scris. Temei legal nu au, cel mult niște bălării legislative, care nu au legătură cu speța. De aceea trebuie dați în judecată aceia care semnează. Nu vă aduce permisul mai repede, dar trebuie cumva "pedepsiți".
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2022
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de 2 ori, contraventii diferite Heresciug G. Heresciug G. Buna seara, Am cateva intrebari legate de prelungirea perioadei de suspendare auto, cat si redobandirea permisului. Acum 4 luni mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa dau examenul de redobandire? Alex1002 Alex1002 Cand trebuie sa dau examenul de redobandire? In data de 17 februarie, am fost vinovat de un accident cu vatamare corporala din culpa, neacordare de prioritate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 ... Angelo2011 Angelo2011 Buna ziua! Permis retinut pt o depasire neregulamentara pt 30 de zile! In perioada retinerii permisului, fortat de imprejurari am condus o masina pe o distanta ... (vezi toată discuția)