avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru a fi coasigurat!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru a fi coasigurat!

Bună ziua! Soțul meu vrea sa ma înscrie ca și coasigurat. Nu sunt angajata. Dețin 1 casa de locuit și 3,42 (34200 mp) ha teren arabil+fanat+pasune și 10000 mp teren forestier,ca fiind bunuri personale, deținute înainte de a ma căsători! Alte venituri nu am, doar alocația celor 2 copii și salariul soțului! Este posibil sa nu poata sa ma treacă coasigurat pentru ca dețin teren?

Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2022
Mato2021, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena Andreea , administrator 17:04, 27 Iunie 2022
Persoanele care pot sa aiba coasigurati sunt salariatii sau persoanele care obtin venituri impozabile si sunt inregistrate in sistemul public de sanatate. Asiguratul care vrea sa ia in intretinere un coasigurat are obligatia sa anunte angajatorul cu privire la acest lucru si sa depuna la departamentul de Resurse Umane documentele necesare.

Conditiile care trebuie indeplinite, cumulativ, pentru a dobandi statutul de coasigurat sunt:
- relatia de rudenie;
- persoanele care vor dobandi statutul de coasigurat nu trebuie sa realizeze venituri proprii, potrivit noii reglementari.

Veniturile lunare obtinute de persoanele aflate in intretinere nu trebuie sa fie mai mari de 510 de lei.
Persoanele care se afla in intretinerea asiguratului nu trebuie sa detina in proprietate terenuri agricole si silvice cu o suprafata mai mare de 10.000 mp, in zona de deal si ses, sau de peste 20.000 mp, in zona montata.
Persoanele care se afla in intretinerea asiguratului nu sunt obligate sa aiba acelasi domiciliu comun, insa trebuie sa aiba urmatoarele grade de rudenie:
- sotul sau sotia salariatului
- parintii salariatului

Persoanele coasigurate isi pastreaza calitatea de asigurat numai pe perioada in care persoana in a carei intretinere se afla sunt asigurate in sistemul public de sanatate. Mai exact, atunci cand salariatul isi pierde dreptul de asigurat, persoana pe care o are in intretinere, coasiguratul, isi va pierde implicit calitatea de asigurat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass cristy1110 cristy1110 O persoana fara venituri , dar care detine suprafata agricola, poate fi coasigurat de sot/sotie ? (vezi toată discuția)
Pot sa fiu coasigurat daca detin un teren? ladyana ladyana Buna ziua, Detin teren , dar acesta nu este lucrat...e parloaga...Pot sa fiu coasigurata?nu am nici un venit... Multumesc.. (vezi toată discuția)
Sotul ca si coasigurat ContSters132988 ContSters132988 Buna ziua, Am si eu o problema: as vrea sa-mi trec sotul pe asigurarea mea de sanatate.El nu mai lucreaza de aproape 2 ani.Problema cea mai mare este ca nu ... (vezi toată discuția)