avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... extinderea tipurilor de activitate desfasurate fata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

extinderea tipurilor de activitate desfasurate fata de cele scrise in acordul dat de vecini pentru un punct de lucru

o societate a solicitat deschidere punct de lucru intr-o camera , dar s-a extins la intregul apartament si a extins si lista activitatilor desfasurate , desi pe acordul vecinilor este trecut doar un tip de cod de activitate.

Se poate solicita in instanta constatarea nulitatii acordului dat de Asociatia de Proprietari si de proprietarii invecinati? Mentionez ca nu exista avizul comitetului executiv , iar unul din vecini si-a retras acordul in scris.


Cel mai recent răspuns: smart accounting business srl , Contabil 16:11, 13 Iulie 2022
Daca s-au incalcat prevederile din articolul 40 din legea 196/2018, da se poate cere in instanta asa ceva.

Articolul 40
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2022
latka, moderator
Acordul dat de catre vecini la incheierea formalitatilor nu se mai poate retrage
Daca persoana juridica nu a respectat obiectul si codul de activitate consemnate in documente,daca a modificat si suplimentat obiectul de activitate fara modificarea si completarea documentatiei aferente-asociatia de proprietari este indreptatita sa solicite in instanta anularea acordului de principiu
Multumesc pentru raspuns, la data declararii punctului de lucru (ian 2018) nu era in vigoare Legea 196/2018. In aceste conditii pot cere in Instanta anularea acordului scris? eu mi-am exprimat retragerea acordului meu in cadrul intalnirii din 2020 cu Presedintele Asoc de Proprietari si cu administratorul societatii , fapt consemnat in procesul verbal incheiat.
In plus , societatea in dec 2018 (cand intrase in vigoare Legea 196/2018 ) si-a adaugat fara acordul nimanui inca 15 tipuri de activitati.

Astept raspunsul dvs.!

Va multumesc anticipat!
Era in vigoare alt articol din alta lege :
Articolul 42
Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă faţă de destinaţia iniţială, conform proiectului iniţial al clădirii cu locuinţe, se poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
[ link extern ]

Puteti cere in instanta, daca sunteti unul dintre proprietarii afectati.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2022
latka, moderator
multumesc pentru raspunsul prompt!

din pacate, m-au dat ei in judecata solicitand ca Instanta sa ma oblige sa -mi dau acordul sau sa pronunte o hotarare care tine loc de acord , plus prejudiciu pe societate , motivand ca nu li s-a retras autorizatia de la Primarie urmare a sesizarii mele.

Mentionez ca Primaria le daduse autorizatie de functionare pentru 3 tipuri de comert , pentru care nu au avut nici acordul asociatiei si nici al vreunei vecin . Singura activitate care a fost pe acordul scris a fost: fabricarea altor articole de imbracaminte.

Acum ma aflu in impas fiindca nu stiu cum sa procedez : pe cine sa chem in judecata:
- DSP-ul care trebuia sa aplice art art. 5 din ORDINUL 994/2018 pentru modificarea OMS 119/2014 ( au fost in control, dar le-au lasat sa functioneze in continuare) sau
- Asociatia de proprietari care nu a retras acordul (nu exista aviz al Comitetului Executiv si nici nu a fost respectat acordul initial, fiindca si-au extins activitatile si suprafata (era doar o camera si au utilizat intreg apart) si eu mi-am retras acordul
- direct societatea in cauza , cu obligatia de a face: respectiv de a inchide punctul de lucru.

Va multumesc pentru rabdare!

Marturisesc ca sunt in impas si am nevoie de ajutorul dvs!


Alte discuții în legătură

Buna. daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat ... Ralu100- Ralu100- Buna. Daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat din apartament , pentru punct de lucru al firmei SRL iti trebuie din nou un acord de la ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va scriu in legatura cu o situatie cu care ma confrunt. ... Utilizator1987 Utilizator1987 Buna seara. Va scriu in legatura cu o situatie cu care ma confrunt. Detin un apartament la parterul unui bloc cu 4 etaje, nu este inca spatiu comercial. In ... (vezi toată discuția)