avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilă pierdere moștenire ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilă pierdere moștenire ?

Bună ziua. Mama mea vaduvă împreună cu unicul ei frate căruia i-a fost și tutore pâna acesta a decedat acum aproape trei ani, sunt singurii moștenitori pe apartament. Singurul meu unchi din partea mamei nu a fost niciodată căsătorit și nu a avut copii fiind bolnav de sindromul Down. Dacă mama deschide succesiune după unicul frate eu sunt chemat la succesiune ? Am vreun drept de moștenitor după acest unchi ?
Menționez că mama dorește să facă unei persoane străine de familie, contract de vânzare cumpărare a apartamentului cu clauză de intretinere sau uzufruct viager - nu stiu exact. Am vreo posibilitate să contracarez această situație ?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2022
euprotopopescu69, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:05, 22 Iulie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunteți chemat de ce ati fi? Mama fiind în viata, e singurul mostenitor al fratelui ei.
Mai departe, face ce vrea cu casa.
Dvs o mosteniti pe mamq, dacq va mai lăsă ceva.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Nu sunteți chemat. Mama dvs. este rudă de gradul 2 cu defunctul. Și dvs. sunteți rudă de gradul 3. Iar rudele de gradul cel mai apropiat cu defunctul înlătură de la moştenire rudele de grad mai îndepărtat (art. 964 alin 3 C. civ.)

Legal nu o puteți împiedica pe mama dvs. să vândă. Nu este nimeni obligat să lase moștenire.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastră nu puteți să aveți grijă de ea?Din aceasta cauză face acest contract,pentru a fi îngrijită de altcineva, în schimbul apartamentului?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca vreti sa mosteniti fara sa va deranjati si sa o ingrijiti. E cam greu doar sa iei fara sa dai ceva in schimb. Ingrijiti-o dvs si veti avea apartamentul. Cand va muri veti mosteni..........soldul.
Mulțumesc pentru răspuns. Vă pripiți însă cu constatările. Mama mea a vândut o casă pe care eu am achitat-o integral cu bani munciți în afară țării. A păpat toți banii. A vândut casa socrilor și a păpat toți banii, A vândut casa bunicii mele și a plecat din București într-un orășel de provincie pentru a mai păpa ceva bani. Încă un "amănunt" mama nu a cumulat nici 10 ani de muncă cu acte pentru a avea o pensie și primește pensie de urmaș după soțul decedat. Încă un amănunt - mama mea m-a dat și afară din casa pe care a cumparat-o cu banii mei. Cu toate astea eu i-am făcut succesiunea după soțul decedat ( tatăl meu vitreg ) pe cheltuiala mea. Cheltuielile de înmormântare a sotului le-am suportat tot eu.
N-as vrea să mai continui totuși. Poate nici nu trebuia să dau atâtea detalii însă mă deranjează că puneți etichete fără să cunoașteți situația. Eu am pus doar o întrebare și așteptam doar răspuns. Am primit răspunsuri și vă mulțumesc tuturor.
M-am lămurit.
Toate cele bune vă doresc !

ibn a scris:

Inteleg ca vreti sa mosteniti fara sa va deranjati si sa o ingrijiti. E cam greu doar sa iei fara sa dai ceva in schimb. Ingrijiti-o dvs si veti avea apartamentul. Cand va muri veti mosteni..........soldul.

Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2022
euprotopopescu69, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Moștenire însușită în totalitate, fără drept, de o persoană în prezent decedată. cum se împart cotele între moștenitorii rămași în viață? Crisant76 Crisant76 buna seara tuturor. D-na A este casatorita cu d-nul B,impreuna au un fiu necasatorit si fara copii. D-nul B are 4 frati decedati si cate 4 nepoti de la ... (vezi toată discuția)