Adevarul e ca politia se simte cu musca pe caciula, asa banuiesc eu, pentru lipsa acelui indicator de prioritate. E posibil sa lipseasca de mult timp, daca o fi fost vreodata. Poate ca exista si o adresa a administratorului drumului care reclama acest lucru. Asa ca nimeni nu se prea invinovateste singur.
Sau poate ca s-a intimplat deja :
Articolul 96
(1) Participanții la trafic sunt obligați să anunțe administratorul drumului public ori cel mai apropiat polițist atunci când au cunoștință despre existența pe drum a unui obstacol sau a oricărei altei
situații periculoase pentru fluența și
siguranța circulației.
Secundar vs principal, bulevard vs strada se traduce in lege altfel :
Articolul 129
(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificația: "Drum cu prioritate", "Intersecție cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate față de circulația din sens invers" are prioritate de trecere.
Articolul 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații:
a) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum național venind de pe un drum județean, comunal sau local;
b) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum județean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecția nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cel care circulă în interiorul acesteia;
e) când circulă în panta față de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situație manevra nu este considerată depășire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
f) când se pune în mișcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia față de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcția de deplasare;
g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta și se intersectează cu un conducător de bicicletă sau trotinetă electrică care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
[ link extern ]
Am avut si eu dilema asta cu intrarea de pe un drum"secundar", intr-unul "principal". Dar n-am mers mai departe sa vad ce face politia, in caz de accident :) . Eram tentat sa merg pe prioritatea de dreapta. Poate s-o fi intimplat ceva, caci intr-o zi a aparut in fata mea un STOP. Sper sa nu fi fost prea grav ce a determinat schimbarea . :)