avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere contraventionala pv - Politia Rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere contraventionala pv - Politia Rutiera

Buna ziua,

Un prieten a promovat o plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare a contraventiei întocmit de către IPJ – Serviciul Rutier. In baza certificatului de grefa s-a prezentat la Serviciul Rutier pentru ridicarea permisului de conducere, dar a fost refuzat deoarece a spus ca trebuia sa depuna plangerea la Judecatoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, iar el a depus la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.
Ulterior, a depus din nou plangerea la Judecatoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia pt a putea solicita restituirea permisului.
In acest caz, ce ne recomandati? Trebuie sa retraga prima plangere de la Judecatoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.?

Va multumim.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
Costy S, Alte profesii
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:33, 2 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, ce problema aveti in concret?
Buna ziua!
cum procedam pentru a retrage una dintre plangeri? Si care este instanta competenta, noi am mers pe OG 2 / 2001

Va multumim.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
Costy S, Alte profesii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuia sa mai depuna alta plingere, ci sa-i arate politistului ca legea s-a schimbat si poate sa depuna plingerea unde "doreste muschii lui" , adica si la judecatoria de domiciliu.
Politia nu cunoaste legea.

Capitolul IV Căile de atac
Articolul 31
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
(2) Partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce privește despăgubirea, iar cel căruia îi aparțin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce privește măsura confiscării.
Articolul 32
(1) Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
[ link extern ]

Acum ar trebui sa retraga (sa renunte) una dintre plingeri. Si nu e nevoie de certificat de grefa ci de o copie de pe portalul justitiei in care apare numarul dosarului, ce atesta ca s-a depus plingere impotriva IPJ respectiv.

Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In data de 23.03.2022, competenta teritoriala in materie contraventionala a devenit alternativa, astfel plangerea poate fi depusa fie la instanta de domiciliu a contravenientului fie la instanta in a carei circumscriptie s-a produs contraventia. Daca plangerea s-a depus ulterior acestor date, ambele plangeri sunt valabile si trebuie sa genereze restituirea permisului. Va trebui sa renuntati insa la una dintre ele sau acestea vor fi conexate. Reveniti la politie cu certificatul de grefa in baza acestor informatii si va trebui sa va restituie permisul.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
Madalina Pascu, Avocat
Aveti dreptate, dar nu au fost de acord. L-au pus sa depuna o noua plangere. Ei au invocat art. 118 alin. 1 din OUG 195/2002.
A prezentat si cele mentionate de dvs.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
Costy S, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Bună ziua! pot face contestație la judecătorie ca să obțin ... Dcball Dcball Bună ziua! Pot face contestație la judecătorie ca să obțin certificat de grefă, dacă încă nu am primit rezultatul probelor biologice? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a conduce pana la solutionarea procesului marr marr Mi s.a retinut permisul pt 3 luni din cauza a 0.06 mg/l alcool. Am mers la judecatorie si am contestat procesul verbal (constatarea contraventiei). Din acest ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv de contraventie din alta localitate mihaidragos mihaidragos Buna ziua, am fost sanctionat abuziv de catre un agent din Jud. OLT si vreau sa contest PV. Stiu ca trebuie depusa la Judecatoria Corabia. Ce nu stiu este cum ... (vezi toată discuția)