avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dreptul de a conduce pana la solutionarea procesului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dreptul de a conduce pana la solutionarea procesului

Mi s.a retinut permisul pt 3 luni din cauza a 0.06 mg/l alcool.
Am mers la judecatorie si am contestat procesul verbal (constatarea contraventiei). Din acest moment am dreptul sa imi primesc permisul inapoi si sa conduc, in baza contestatiei respective, pana la solutionarea procesului??
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
marr, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 10:53, 28 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti acest drept, numai ca pentru a va recupera permisul (pina cind instanta va decide in privinta contestatiei dvs) trebuie sa indepliniti o formalitate, explicitata in art. 118 din OUG195/2002 :
Art.118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.

Pina la modificarea aliniatului 3 de la acest articol, facuta in 21 mai 2020, traditional se cerea de la judecatoria unde era depusa plingerea un certificat de grefa (sau cum scrie in text "document emis de instanta"), acum se poate si printr-un "Print Screen" de pe portalul instantei respective sa faceti dovada ca aveti un dosar in care dvs. va aflati in litigiu cu acel inspectorat de politie.

In schimbul acelei dovezi ca va aflati in proces cu politia, vi se restituie permisul.

[ link extern ]
Va multumesc mult pentru clarificări!

Așadar, am dreptul să conduc dacă nu am primit încă permisul fizic (din cauză că nu a ajuns deocamdată la unitatea de Poliție în raza căreia mă aflu)?
Am toate celelalte acte asupra mea (plângerea făcută și înregistrată la judecătorie, dovada plății taxei de 20 lei, fotocopie PV).

Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
marr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Absolut deloc nu aveti acest drept, ci doar dupa ce va recuperati permisul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poți sa îți recuperezi permisul suspendat, și cât poate ... patrichenicuta patrichenicuta Cum poți sa îți recuperezi permisul suspendat, și cât poate dura procesul??? (vezi toată discuția)
Restituire permis trecere pietoni cu semafo. salutare. din splai ... svalentins svalentins Restituire permis trecere pietoni cu semafo. Salutare. Din splai am facut dreapta pe Stirbei Voda avand verde la fel ca pietonii, doar ca pietonul era pe a ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv de contraventie din alta localitate mihaidragos mihaidragos Buna ziua, am fost sanctionat abuziv de catre un agent din Jud. OLT si vreau sa contest PV. Stiu ca trebuie depusa la Judecatoria Corabia. Ce nu stiu este cum ... (vezi toată discuția)