Nu ajuta la nimic faptul ca nu ati avut timp de 8 ani evenimente rutiere. Ce puteti face ?
1. Acceptati situatia si dati testul pentru reducerea suspendarii.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții
se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
[ link extern ]
Va programati cit mai repede la politie si dati testul de cite ori puteti. Daca ati luat testul, depuneti cerere pentru reducere.
2. Nu acceptati situatia si depuneti plingere contraventionala, va recuperati temporar permisul.
Capitolul VIII Cai de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.
(la 27-07-2023, Alineatul (1), Articolul 118, Capitolul VIII a fost modificat de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 254 din 21 iulie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 678 din 24 iulie 2023 )
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
Daca aveti un motiv intemeiat, in fapt si in drept, angajati (sau nu, daca va pricepeti in fata instantei) un avocat si depuneti plingerea la judecatoria de care apartineti. Va judecati cu politia si va recuperati permisul, daca aveti o hotarire definitiva a instantei. Procedura e descrisa in acelasi articol 118.
Asta, asa pe scurt. Pe lung, inseamna sa analizati si sa decideti ce varianta ar fi avantajoasa. Deocamdata nu aveti cum sa va recuperati permisul.