avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum procedez, sfat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum procedez, sfat.

Acuma vreo 5 ani am cumparat o casa, de la o doamna mai in varsta. Aceasta a omis sa facem actele de vanzare-cumparare, dar nu este de rea credinta. Am fost la notar si a zis ca nu putem face actele deoarece sotul acesteia, mort fiind nu a dezbatut doamna respectiva mostenirea, intre ea si copilul acestora.
Deci femeia, este vaduva si are un copil. Mie mi-a vandut casa asa, dar notarul nu ne face acte. Cum sa procedez, in cazul in care copilul doamnei este plecat in afara si nu prea se intelege cu el (asta stiu). Ea vrea sa-mi faca actele de vanzare - cumparare pe casa respectiva. Eu i-am dat banii femeii de atunci.

Ce solutie ar fi? Prin instanta este vreo posibilitate in afara de dezbatere de mostenire? Sau altfel?
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 12:19, 17 Februarie 2010
Este interesant de stiut daca la data cand imobilul a fost "vandut" sotul doamnei era in viata sau decedat. Si mai este interesant de stiut daca s-a incheiat si un inscris sub semnatura privata?
Dvs in ce baza ati dat banii?
daca vreti sa urmati calea legala , va trebui :
1. doamna, promitenta vanzatoare sa dezbata succesiunea impreuna cu fiul/fiica sa, dupa sotul dansei . ulterior se va face iesirea din indiviziune , pe cale notariala sau pe cale instantei de judecata,, concomitent cu actiunea partajului succesoral.
doamna poate solicita sa -i fie atribuit intreg imobilul, cu obligatia de a plati o sulta copilului ei.
2. cumparati imobilul.
sau , puteti cumpara doar partea din imobil ce-i revine doamnei, dar tot dupa dezbaterea succesiunii.
Am revenit cu noutati. Am fost plecat si nu am mai avut cum sa scriu. Sotul doamnei era decedat in momentul in care mi-a facut acte de vanzare-cumparare. In dosarul de la cadastru, pentru ca exista sunt trecuti ambii soti, al doilea cu mentiunea decedat. Intabularea dreptului de proprietate s-a facut pentru ambii soti. Asa este trecut si in extrasul de carte funciara pentru informare. Sunt trecuti ambii soti la partea de proprietate, ca bun comun. Apartamentul proprietatea lor comuna a fost dobandit prin cumparare de catre cei doi, dar e trecuta numai doamna pe contract (oricum e bun comun), in anul 1992. In toate contractele de intretinere este trecuta doar doamna si nu si sotul acesteia. De la inceput pana acuma este doar ea.

Eu am facut cu doamna un act de vanzare - cumparare, listat la computer, la vreo 12 luni dupa ce sotul ei a decedat prin care mi-a vandut mie apartamentul respectiv.
Actul este semnat intre mine si doamna si 2 martori. Ea a plecat efectiv de acolo si am intrat eu in stapanire.
Asta este situatia.

Copilul plecat in afara nici nu vrea sa vina si nica nu vrea sa auda de asa ceva, legat de deschidere succesiune. Abia daca stie pe unde este si daca poate lua legatura cu el.

As putea sa merg in instanta sa o oblig sa-mi faca acte de vanzare-cumparare? Se poate face o smecherie de genul acesta? Sau altceva?

Banuiesc ca daca vor fi probleme, cand vine copilul ei va da el in judecata sa imparta mostenirea.
Exista si alte variante sa-mi fac acte? In instanta?
buna seara!
doamna nu are decat sa promoveze o actiune in instanta prin care sa solicite instantei sa constate deschisa succesiunea defunctului sau sot, calitatea de mostenitor a dansei si descendetului si cotele ce le revin.
se va duce la CF acesata hotarare, si ulterior sa va faca act de vanzare cumparare pe cota dansei de 5/8.
restul de cota de 3/8 poate o dobanditi ulterior printr-un act de partaj
situatia este destul de incurcata.
SI nu merge sa o dau in judecata pentru a-mi face acte de vanzare-cumparare?
O constatare a vanzarii. actiune in constatare?
Este destul de incurcata. Asa e.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Imparatul, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! recent a decedat dona la cine stau în chirie,ea având ... Dema Andreea Dema Andreea Buna ziua! Recent a decedat doamna la cine stau în chirie,ea având un copil,copilul dânsei nu are pretenții la apartament adică mil lasa mie.ce acte am ... (vezi toată discuția)
Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Informatii utile ContSters123009 ContSters123009 Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ... (vezi toată discuția)