avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Salut,am observat ca pe diploma de liceu nu am cratima ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Salut,am observat ca pe diploma de liceu nu am cratima la prenume,as ...

Salut,am observat ca pe diploma de liceu nu am cratima la prenume,as putea avea probleme in viitor.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:17, 16 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, nu veti avea nicio problema pe viitor din aceasta cauza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti sigur , d-le avocat ? pentru ca eu am avut . In certifcatul meu de nastere am fost trecuta cu 2 prenume , fara cratima , prin urmare si in buletinul de idetitate si in toate dcumentele mele ( diplome de studii , s.a.m.d. ) . La un moment-dat , am cumparat de la ICRAL un apartament , iar in contractul de v-c am fost trecuta asa cum eram in buletin . Ulterior , am solicitat primariei unde m-am nascut un duplicat multilingv al certificatului de nastere , acesta s-a eliberat cu cratima . Ulterior, cand am preschimbat cartea de identitate , aici apar tot asa ca in noul document , cu cratima . La aparitia Legii 231/2018 , am solicitat Primariei sa primesc in proprietate cota-parte din terenul pe care e construit blocul , si care imi era atribuit “ in folosinta , pe durata de viata a constructiei “ , iar raspunsul a fost ca nu e posibil , deoarece numele din CI nu corespunde cu cel din contract , diferenta fiind acea cratima . Si mi s-a indicat si o solutie , obtinerea unui document notarial . Am intrebat o notarita - ruda indepartata - care , desigur , s-a minunat si mi-a spus ca ar fi vorba de un “ certificat de notorietate “ ( sau cum se va fi numind ) , ca am nevoie de doi martori care sa ateste ca eu - fara cratima - sunt aceeasi persoana cu mine - cu cratima . Drept sa va spun , eu am renuntat , oricum , Primaria imi incaseaza anual impozitul pe acest teren , fara sa o incurce cratima ( sau lipsa acesteia ) .

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, imi pare rau pentru problemele pe care le-ati experimentat datorita acestui mic detaliu. Multi dintre clientii mei sunt in aceeasi situtatie si nu am avut probleme in fata niciunei institutii/autoritati in cadrul niciunei proceduri. Ati avut nenorocul sa dati de niste functionari publici neinsipirati. Sunt convins ca acea cratima (sau lipsa ei) nu provoca dubii reale cu privire la identitatea dvs.

Totusi, dupa cum probabil stiti, nici statul nu este foarte lamurit cu privire la aceasta situatie:

Potrivit art. 66 alin. 2 din Legea nr. 119/1996, republicată cu modificările şi completările ulterioare,"numele sau prenumele formate din două sau mai multe cuvinte se scriu cu cratimă".

De cealaltă parte art. 24 din H.G. nr. 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă prevede: "(…) dacă numele de familie ori prenumele este compus din două sau mai multe cuvinte, acestea se scriu fără a se despărţi prin cratimă”.
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2022
Cabinet de Avocat, Avocat
Am inteles, dle avocat, dar ce te faci daca X este nascut in 1980, sau 1990, adica inainte de a se publica legea si hg?! Prin noiembrie 2018 s-a publicat o lege prin care scrierea numelui localitatilor, persoanelor, acolo unde e cazul, se va face cu â in loc de î. Exemplu: Sîntion se va scrie Sântion. Au trecut 4 ani si totul e ca inainte! Acum, daca merge un oarecare, Blîndu il cheama si functionarul zice ca nu-i corect, nu e el, trebuie sa fie trecut in cartea de identitate Blându ?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenume copil nascut in uk geluistrati geluistrati Buna seara! Un copil nascut pe teritoriul Marii Britanii, din parinti romani, inregistrat cu certificat de nastere britanic FARA CRATIMA (Popescu Valeria ... (vezi toată discuția)
Nume sau prenume multiple separate prin cratima iulianacp iulianacp Buna ziua! M-am casatorit anul trecut in septembrie, dar numele l-am pastrat. Acum aproximativ 2-3 luni am depus acte pentru schimbarea numelui pe cale ... (vezi toată discuția)
Cratima intre prenume: buna ziua! sper sa ma poata ajuta cineva. sunt stabilita in uk ... Diana0 Diana0 Buna ziua! Sper sa ma poata ajuta cineva. Sunt stabilita in UK - cetățean roman. Anul trecut in Iunie am facut certificatul de nastere al copilului ... (vezi toată discuția)