avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul pt concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul pt concediul medical

Buna ziua.Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se calculeaza acel procent de 75% la concediul medical?Se aplica la baza de calcul sau la venitul net>?eu am un concediu medical pe 18 zile pe cod 01, care se calculeaza cu 75%, un salariu brut de 1650 din care imi revine in mana 1196
poate ma ajuta si pe mine cineva sa-mi calculez banii care trebuie sa ii iau.va multumesc
Cel mai recent răspuns: demenyandreea35 , utilizator 10:04, 19 Ianuarie 2010
Concediul medical se calculeaza ca medie a veniturilor brute/zi pe ultimele 6 luni.
Acea medie rezultata din calcul se inmulteste cu nr de zile de CM si se aplica procentul corespunzator codului (in cazul dvs 75%).
Ca sa aflati baza de calcul pentru CM se procedeaza in felul urmator:
- adunati toate veniturile brute din ultimele 6 luni (stagiul minim de cotizare este de o luna, deci, in cazul in care nu aveti lucrate 6 luni, adunati cate aveti)
- totalul il impartiti la nr. de zile lucratoare din perioada respectiva
- suma rezultata se inmulteste cu 75% (rezulta indemnizatia de concediu medical/zi)
- indemnizatia pe zi se inmulteste cu nr. de zile lucratoare de concediu medical

Primele 5 zile calendaristice sunt suportate de societate, restul de FNUASS.
Poti sa ai alte venituri impozabile, in perioada concediului medical?
la suma bruta de conecdiu medical calclata asa cum vi s-a explicat mai sus, se vor retine cateva contributii obligatorii(mai putine ca la salariu) si apoi se obtine venitul net pentru medical.

in perioada deconcediu medical, cntractul de muncaeste suspendat, logic nu puteti avea venit salarial in aceeasi perioada. totusi daca in luna respectivase acorda prime de exemplu si cf ROI se acorda si celor care sunt in concedii medicale, atunci se pot acorda simultan alaturi deindemnizatia de medical.
totusi nu stiu cum se pot introduce aceste sume salariale pe declaratii, avand in vedre ca daca e o luna intreaga de medical, nu se poate inregitra nici-o zi lucrata..Dar cred ca exista solutie si pentru declaratii, daca apare eroare probabil ca sepoate atasa o nota explicativa a acestor sume salariale far zile lucrate.
Ma refer la alte venituri , nu salariale , cum ar fi de exemplu veniturile dintr-un contract de mandat cu o soc de asigurari?

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical luat imediat dupa ccc? orora orora Buna ziua, Ma intereseaza cum se calculeaza concediul medical cu cod 01 imediat dupa CIC. Se iau in calcul veniturile din indemnizatia de crestere copil ? ... (vezi toată discuția)
Calcul bani concediu medical loran1982 loran1982 am si eu o intrebare am beneficiat de 26 zile cm din care 6 au fost pe o luna iar restul de 20 a continuat in luna urmatoare cum se calculeaza suma de bani pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am eu o problema :indemnizatia pt risc maternal se calculeaza 75 la suta din veniturile brute sau cele net? (vezi toată discuția)