avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sponsorizare in numerea si sponsorizare in bunuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sponsorizare in numerea si sponsorizare in bunuri

Buna ziua , am urmatoarele spete:
- se sponsorizeaza in numerar catre o firma suma de 1000 , se intocmeste contract de sponsorizare. Intrebarea mea este daca firma respectiva trebuie sa ne taie chitanta pe 1000 sau este suficient contractul de sponsorizare .
- se sponsorizeaza in bunuri in valoare de 9000 unei biserici . Marfa se duce pe baza avizului de expeditie. Mentionez ca ne incadram in suma de 3 %. din CA. Trebuie intocmita factura ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 10:51, 21 Ianuarie 2010
1 Sponsorizarea in forma baneasca
Aceasta este si forma cea uzitata, iar evidentierea in contabilitate se efectueaza prin urmatorul articol contabil:
6582 = %
5311 acordarea de numerar
5121 virament bancar
Sponsorizarile sub forma livrarilor de bunuri
In cazul sponsorizarii sau mecenatului constand in bunuri, acestea vor fi evaluate, prin contractul/actul incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
La stabilirea acestei valori trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:
a) pretul de vanzare, exclusiv TVA - in cazul cand bunurile sunt produse de sponsor;
b) pretul de cumparare de pe piata, exclusiv TVA - in cazul in care bunurile sunt achizitionate in scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza de factura sau chitanta fiscala, dupa caz;
c) valoarea in vama a bunurilor materiale primite din strainatate cu titlu de sponsorizare, stabilita conform prevederilor legale.
Abateri de la aceste valori se admite doar in cazuri justificate.
Nota: Bunurile se livreaza fara factura, pe timpul transportului sunt insotite de aviz de expeditie pe care se face urmatoarea mentiune “nu urmeaza factura - bunuri livrate in baza contractului de sponsorizare/mecenat nr.../....”.
2.3.Sponsorizarile/Mecenatul sub forma livrarilor de bunuri pot consta in livrari de mijloace fixe sau livrari de stocuri.
Functie de natura bunului ce constituie obiectul actului juridic incheiat intre cele doua parti , inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
a) cand obiectul contractului il constituie unul sau mai multe mijloace fixe:
- descarcarea de gestiune pe baza avizului de expeditie
% = 21xx valoarea de intrare
28xx amortizarea cumulata
6582 valoarea ramasa neamortizata
b) cand obiectul contractului il constituie bunurile materiale de natura stocurilor
-descarcarea de gestiune pe baza avizului de expeditie
6582 = 30xx, 345x, 371x la costul de achizitie al stocurilor
Nota : In cazul in care bunurile de natura stocurilor il constituie marfuri care sunt evidentiate la pretul cu amanuntul se efectureaza si articolul de stornarea a adaosului comercial si TVA-ului, acesta realizandu-se prin urmatorul articol contabil:
371x = % - in rosu
378x c/v adaos comercial – in rosu
4428.01 c/v TVA inclus in pretul cu amanuntul - in rosu
Atentie!!!Dupa legea sponsorizarii nu aveti dreptul sa sponsorizati alta firma.
ok dar tot nu stiu daca in cazul unei sponsorizari in numerar trebuie beneficiarul sa-mi taie chitanta, sau ma inregistrez in conta doar cu contractul
inca o nelamurire in cazul sponsorizarilor in bunuri, am facut avizul de expeditie bunurile sunt la pretul de achizitie + adaos comercial se face nota contabila 6582=371/1000 valare de achizitie, dar cand se listeaza avizul se listeaza la pretul an detali. In balanta la contul6582 am 1000 si nu 1100 cat este avizul listat . Intrebarea mea este la cat inregistrez in contract la 1000 sau la 1100, daca inregistrez in contractul de sponsorizare la 1100 cum fac inregistrarile in contabilitate
Chitanta este dovada ca ati dat banii.Deci trebuie chitanta.Cred ca nu ati citit cu atentie topicul de mai sus.Sponsorizarea in bunuri se face la pretul furnizorului ,fara adaos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se justifica un aviz de insotire a marfii din 2008 in contabilitate? bo_sean29 bo_sean29 buna seara... Am o dilema foarte mare si grava in acelasi timp ......de putina vreme lucrez la o firma care a emis in 2008 avize de insotire a marfii pe ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu sponzorizare sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Sunt un SRL si am incheiat un contract de sponzorizare cu un ONG pentru o valoare de 2000 de ron pentru care am primit si chitanta. La ce cont trebuie ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare mmanu mmanu cum inregistrez un contract de sponsorizare : se sponsorizeaza cu un calculator, achizitionat de societate in 2007 si inregistrat ca obiect de inventar deci ... (vezi toată discuția)