avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Numele meu este Dumitrescu Viorica, din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Numele meu este Dumitrescu Viorica, din Ramnicu Vacea, ...

Buna ziua,
Numele meu este Dumitrescu Viorica, din Ramnicu Vacea, 64 ani si 4 luni, pensionara.
As dori o informatie referitoare la pensia pentru anii lucrati in Itallia:
Am lucrat cu contract legal ( si cu varsarea impozitului aferent la INPS) in perioada 05.09.2005-13.04.2009 ( aproximativ 3 ani si 6 luni), in domeniull ,,lavoro domestico” si ,,badante”.
In aceasta perioada, nestiind cum vor fi regulile de pensionare in Romania cat si in Italia, am contribuit la Casa Judeteana de Pensii Valcea cotizatia pentru pensie corespunzatoare venitului minim.
Intoarsa definitiv din Italia, am lucrat si m-am pensionat la limita de varsta in Romania, indeplinind toate conditiile necesare de varsta si ani contributivi.
Intrebarea mea este:
CAND si CUM pot beneficia de pe urma anilor llucrati legal in Italia ( tinand cont ca perioadele de contributie in Italia s-au suprapus u contributia mea voluntara la CJP Valcea)?
- Se adauga la pensia din Romania o suma calculata de catre INPS, in momentul cand voi impllini varsta necesara de pensionare din Italia?
SAU:
-Voi primi returnarea contributiilor efectuate catre INPS?
Nu am reusit sa ma lamuresc din citirea nici unui articol de pe NET.
Imi poate oferi cineva un raspuns competent?
Va mulltumesc!
Trebuie sa comunicati in scris la CJP ca ati lucrat in Italia in perioada ... si sa prezentati documente in acest sens. Cereti recalcularea pensiei avand in vedere anii lucrati (numai daca ati avut contract de munca) in Italia.
Informatii utile gasiti aici: [ link extern ]
In urma demersurilor la CJP va lamuriti si daca se returneaza ceva.
Ca sa va lamuriti daca au intrat/nu au in calculul pensiei, procedati in felul urmator:Cereti pe google:cerere eliberare buletin calcul pensie.Veti gasi acolo cererea pe care sa o descarcati. -O completati cu toate datele cerute de ea.O pozati cu telefonul si de pe telefon o trimiteti pe adresa de -email a casei locale.Vei primi toate documentele lamuritoare.Am incercat sa va trimit link-ul dar vad ca nu se deschide/ceva este in neregula.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2022
Carp Mircea, utilizator
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns, dar nelamurirea mea nu a fost clarificata!
Eu stiu sigur ca in calculul pensiei actuale nu au fost inclusi anii de contributivitate din Italia pt ca nu am depus nici un document in acest sens...
Intrebarile mele erau:
- daca am dreptul sa depun documente pt anii lucrati in Italia stiind ca PERIOADA DE COTIZATIE SE SUPRAPUNE cu perioada in care am COTIZAT VOLUNTAR si in Romania, prin contract, la CJP Valcea;
- daca am dreptul, CAND pot depune documentele doveditoare?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 29 August 2022
vioricadumitrescu, utilizator
Poate va lamuriti, aici:
[ link extern ] /
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia italia claudiaveja claudiaveja Buna ziua, Am 65 de ani, sunt pensionara, am lucrat 11 ani in Italia si as vrea să stiu când pot primi pensie din Italia. (vezi toată discuția)
Drepturile ce rezulta din munca in strainatate nicolrta nicolrta Muncesc in Italia de aproape 10ani cu contract de munca continu.Am lucrat tot acest timp badanta ; as vrea sa stiu dupa 10ani de munca si rezidenta fara ... (vezi toată discuția)
Pensie din italia gladyn68 gladyn68 contract de munca de 24 de ore pe saptamana in italia , dupa cati ani se ia in considerare la calculul pt pensie ? (vezi toată discuția)