avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un sfat. Dețin ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un sfat. Dețin un apartament ...

Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un sfat. Dețin un apartament într-un bloc cu 4 etaje, apartamentul fiind la etajul 4. Blocul nu are acoperiș, doar placa. Am avut infiltrații majore în apartament și a trebuit sa îmi fac singur izolația de pe bloc, că să nu mai am infiltrații. Fațada blocului însă nu este renovata și, pe exterior, in zona coltului apartamentului meu și deasupra, pe centura blocului, sunt infiltrații și este degradată cărămidă, fiind risc de cădere pe trotuar. Din păcate nu am cum suspenda pe nimeni acolo că să repari. Vecinii refuza categoric sa se implice. Cei de la etajele inferioare spun că nu îi interesează, cei de la etajul 4 spun că e doar la mine problema și, fiindcă ei și-au izolat apartamentul singuri, tot singur trebuie sa repar și eu fațada. Sunt amenințat de către aceștia cu faptul că dacă se întâmplă ceva, răspund în cazul unui accident cu victime sau pagube. Asociația de locatari nu vrea sa se implice spunând că nu este constituită juridic corespunzător. Dar totuși primește bani pentru consumul de apa și emite chitanțe. Primăria spune că nu va face nimic pentru că nu ea este proprietara și mă amenința și ei că sunt bun de plată daca se întâmplă ceva Acum, va rog să mă ajutati cu următoarele răspunsuri:
1. Sunt obligat să repar singur fațada blocului in zona apartamentului meu?
2. Nefiind balcon, și nici o posibilitate de suspendare pentru a ajunge la zona cu probleme, unde trebuie să mă adresez?
3. In cazul unor daune sau doamne ferește victime că urmarea a căderii unei buc de tencuiala, răspunderea este in sarcina mea?
Cum mă pot apăra?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:07, 29 August 2022

1.Nu, e obligația legală a tuturor.
2.Daca ar fi sa facă o firmă lucrarea, ar finevoie de un PRB, o mașină speciala cu nacela și braț telescopic ce poate ridica oameni la acel nivel.
3.Conform codului civil fațada este proprietate comună, răspunderea este a tuturor. La fel scrie și în legea 196 din 2018, dacă ziceți că există asociație.

Spuneți-le celor de la primărie, dacă vă mai deranjează, ca, în primul rand sa citească legile și apoi să incrimineze, iar în al doilea rând să vă arate temeiul legal prin care spun ei ca sunteți răspunzător.
Problema dv vizeaza partea comuna de condominiu responsabil in asigurarea starii tehnice fiind asociatia de proprietari
Aveti asociatie de proprietari infiintata la nivelul blocului ?
Daca nu exista constituita asociatie de proprietari,aveti dreptul legal sa obligati restul proprietarilor sa contribuie la asigurarea starii tehnice a partii commune de imobil ,in temeiul disp Cod civil
Nu sunteti obligat sa reparati exteriorul apartamentului dv
Contactati persoana juridica specializata in hidroizolatii care utilizeaza alpinisti utilitari
Asociația de locatari nu vrea sa se implice spunând că nu este constituită juridic corespunzător.

Conform disp L nr 196/2018 asociatiile de locatarin au avut termen pentru modificare si actualizare documntatie pentru transformare in asociatii de proprietari
Daca asociatia dv nu este constituita corespunzator cum calculeaza si percepe sume de bani pentru care emite chitante??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restaurare andra_biuret andra_biuret Buna ziua In cazul in care de pe fatada blocului cad caramizi de la un singur balcon (e prevazut in schita blocului) Din cauza acoperisului spart, ploua si ... (vezi toată discuția)
Renovare fatada bloc olix olix Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema. Locuiesc la etajul 3 din 4 si doresc sa renovez fatada apartamentului meu. Varianta cu schela este exclusa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un duplex cumparat acum 1 luna. acesta a fost nelocuit ... Miaa14 Miaa14 Buna ziua. Am un duplex cumparat acum 1 luna. Acesta a fost nelocuit 10 ani si fatada blocului este deteriorata. Asociatia sustine ca eu ca nou proprietar ... (vezi toată discuția)