avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu reusesc sa identific o lege care să spună în a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu reusesc sa identific o lege care să spună în a cărui obligație ...

Nu reusesc sa identific o lege care să spună în a cărui obligație intra schimbarea unui apometru defect.
Practic proprietarul apartamentului nu are niciun interes sa cheme un instalator, dar în Legea Asociațiilor nu găsesc vreun articol care sa oblige președintele/administratorul sa cheme un instalator autorizat care sa îl schimbe.
Mă puteți ajuta va rog?
Cel mai recent răspuns: zmarius , utilizator 20:13, 2 Octombrie 2022
Ce treaba are asociația cu schimbarea unui apometru dintr-o proprietate individuala? Asociația se ocupă doar de întreținerea proprietății comune.

Pe de altă parte, în ce calitate puneți întrebarea?
Legiuitorul in disp L nr 196/2018 a impus norme generale in sarcina asociatiilor de proprietari strict privitoare la administrare si asigurare stare tehnica parti commune de constructii si instalatii din condominiu
Asociatia de proprietari,presedinte ,administrator nu au obligatii sa asigure starea tehnica a aparatelor individuale de contorizat consum utilitati
Proprietarul este exclusiv raspunzator pentru asigurarea starii tehnice a instalatiilor individuale inclusiv aparate individuale de contorizat consum utilitati
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Nu dati informatii gresite, daca nu stiti, daca nu exista detalii si daca nu dati si temeiul legal.
1. Nu exista nici o lege care sa impuna apometre cu citire la distanta. Informatiile pe care le contine link-ul respectiv sunt false.
2. Chiar din acele informatii se dovedeste ca respectivii nici nu le citesc, dar vor sa faca un ban "cinstit".
NML oo3-05
1.3 Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
- la măsurarea apelor brute sau uzate;
- la măsurarea apei de irigaţii;
- ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuinţele colective.

Apometrele pe care le avem in locuintele noastre colective sunt repartitoare de costuri, nu avem contract individual cu furnizorul. Deci nu exista obligatia de a le verifica metrologic.

SOS1000 a scris:

Cred ca intrebarea trebuia pusa altfel pentru ca ati primit niste raspunsuri care nu va ajuta . Eu am inteles ca un anumit proprietar are apometrul defect si consumul de apa nu este inregistrat asa ca fiind automat trecut la pierderi este platit de fapt de toti ceilalti proprietari . O practica urata la care se preteaza unii . Oricum , acum este obligatoriu montarea apometrelor cu citire de la distanta si daca nu vi s-au montat deja trebuie neaparat ca administratorul blocului sa ia masurile necesare pentru asta pentru a evita amenda . In legatura cu verificarea apometrelor am gasit niste articole cum ca aceasta obligatie revine proprietarilor care trebuiesc sa faca asta periodic , cam o data la 5 ani , in cadrul unei firme autorizate de Biroul Roman De Metrologie Legala de unde se va obtine un buletin nou de verificare metrologica care va fi prezentat asociatiei de proprietari . Poate si administratia blocului ar trebui sa se implice si sa ceara aceste buletine de verificare periodic .

Alte discuții în legătură

Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)
Apometru apa rece, probabil inlocuit/ defect dupa curatenia din baie, bun de plata diferenta de 200mc Alinush11 Alinush11 Buna seara! Am o problema cu asociatia si vreau un sfat. In luna aprilie ac, am facut curatenie in baie, schimbare gresie, faianta, etc, tevi si racorduri. ... (vezi toată discuția)