avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverințe pt fostul angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverințe pt fostul angajat

Bună ziua!

Am nevoie de o informație. De la fostul loc de muncă mi s-a dat adeverința de vechime. După 2 luni jumătate la noul loc de muncă îmi cere de la fostul loc de muncă o alta adeverință, in alt format, care mi se transmite ca trebuie depusă la Casa de sănătate împreună cu medicalul, care sa ateste ca am lucrat la ei, pt stagiile de cotizare. Conține unele informații care se găsesc în adeverința de vechime primita de la fostul loc de muncă, dar și altele în plus și scrie clar ca este pentru medical, pt casa de asigurări. Șefa de la fostul loc de muncă, refuză. Spune sa ia informațiile din revisal, deși contabila de unde lucrez acum spune clar ca are nevoie de acel model completat de ei. Poate sa refuze sa îmi dea mie, ca fost angajat, o adeverință de care am nevoie dacă mi-au dat deja adeverința de vechime? Am lucrat doar trei luni la ei. Am cerut și de la cei dinainte, la care terminasem in ianuarie și nu au avut nicio problemă să îmi completeze ce le-am cerut. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 10 Septembrie 2022
Buna,

Potrivit Art. 8 din H.G. 500/2011 privind registrul de evidenta al salariatilor:
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente în dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul.

Art. 9
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
[...] h) refuzul angajatorului de a elibera copii după documentele prevăzute la art. 8 alin. (3), solicitate de către salariat;
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
[...] e) cea prevăzută la lit. h) şi j) cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă
.


In teorie, conform legislatiei in vigoare, ar trebui sa va elibereze si acest model nou al adeverintei.
Va sugerez sa transmiteti fostului angajator o solicitare scrisa (email/scrisoare clasica cu confirmare de primire), eventual cu un model al adeverintei anexata/atasata.

Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2022
MadalinaBac., utilizator
Hg 905 nu se refera la adeveinta care de o cere acum angajatorul.

Acea adeverinţă de salariat, ce se eliberează de către angajator, indică atât faptul că salariatul a efectuat stagiul minim de cotizare - de şase luni în ultimele 12 luni anterioare acordării concediului medical, cât şi numărul de zile de concediu medical luate în ultimele 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru somaj danat2905 danat2905 M-am confruntat cu urmatoarea problema: a trebuit sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut nevoie de adeverinte de la toate firmele unde am lucrat dupa ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie somaj dupa revenire din concediu crestere copil ancabuzatu ancabuzatu Buna ziua, Am ramas in 28 decembrie 2012 fara loc de munca in urma unei concedieri colective dupa ce la revenirea din concediu crestere copil de 1 an am mai ... (vezi toată discuția)
Somaj-reguli noi? Georgi1 Georgi1 Am o mare rugaminte ...Azi am fost dupa multe programari (la ITM,la financiar,la somaj) sa-mi depun dosarul pt somaj...si stupoare....Desi nicaieri nu scria ... (vezi toată discuția)