Îmi cer scuze dacă m-am exprimat greșit.
Faptul că beneficiază de uzufruct viager nu-i dă dreptul, ca din acest motiv să obțină o cotă mai mare la partaj.
Pe de altă parte, dreptul de uzufruct viager nu-i pot fi retras.
Dar poate renunța uzufructarul la acest drept dacă dorește acest lucru.
Ce anume ați vrut să spuneți când ați scris cuvântul =NEOFICIAL=?
Nu există partaj neoficial, ci posibil scandaluri, abuzuri verbale......, între uzufructar și ceilalți care locuiesc în acel imobil.
Exista soluții legale de rezolvare pentru toate.
Dreptul de uzufruct viager a fost constituit de soț prin donație directă în beneficiul celuilalt soț. Având în vedere că a intervenit divorțul fără ca donația să fie revocată, o eventuală cerere de chemare în judecată pentru desființarea dreptului de uzufruct viager este inadmisibilă. Conform art. 1031 cod civil, „orice donație încheiată între soți este revocabilă numai în timpul căsătoriei”.
Uzufructuarul nu are nici măcar obligația să locuiască personal în imobil, acesta putând să închirieze imobilul. În schimb, neuzul mai mare de 10 ani sau degradarea bunului din culpa uzufructuarului poate constiui motiv pentru stingerea uzufructului (abuz de folosință), conform art. 747, alin. 1 cod civil, „uzufructul poate înceta la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze„.
In completare la cele scrise mai sus: parintii au donat fiului lor un apartament, fara sarcini, in 2010. Fiul a cedat dreptul de uzufruct total fostei sotii (el ramanand nud proprietar) in 2022, iar acum, in 2023, parintii isi retrag donatia pe motiv de ingratitudine. Se anuleaza astfel dreptul de uzufruct viager dobandit de fosta sotie, drept care a fost constituit cu titlu gratuit, neoneros?
Uzufruct
plopilor
uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)