avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... camere de supraveghere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

camere de supraveghere

buna seara,o intrebare,este legal ca un restaurant sa aiba camere de supraveghere [mascate] fara o informare prealabila a clientilor? ce risca patronul in cazul unei reclamatii si unde as putea sa o fac? multumesc
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 09:48, 21 Ianuarie 2010
Art. 12. - (1) În cazul în care datele cu caracter personal sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care această persoană posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor; dacă furnizarea tuturor datelor cerute este obligatorie şi consecinţele refuzului de a le furniza; existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;
d) orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.
(2) În cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care persoana vizată posedă deja informaţiile respective:
a) identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;
b) scopul în care se face prelucrarea datelor;
c) informaţii suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;
d) orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică atunci când prelucrarea datelor se efectuează exclusiv în scopuri jurnalistice, literare sau artistice, dacă aplicarea acestora ar da indicii asupra surselor de informare.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul în care prelucrarea datelor se face în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică, ori în orice alte situaţii în care furnizarea unor asemenea informaţii se dovedeşte imposibilă sau ar implica un efort disproporţionat faţă de interesul legitim care ar putea fi lezat, precum şi în situaţiile în care înregistrarea sau dezvăluirea datelor este expres prevăzută de lege.

Asta spune art.12 din L677/2001.......
Din cate stiu eu nu exista obligativitatea conducatorilor de unitati de a informa trecatorii ca sunt filmatiB-)

Ce logic se intelege din articolul de lege postat de tine, mikcez, si de altfel chiar din art.12 din L677, alin.2, este ca....in caz ca esti filmat de o camera de supraveghere, pe strada , de ex, sa nu apari fara voia in vreo reclama sau informatiile respective sa nu fie dezvaluite tertilor fara acceptul tau .
Asadar, nu e nimeni obligat, cel putin de legislatia din Romania sa te informeze ca pe unde treci sunt camere de supraveghere, ci doar sa te informeze si sa iti ceara acceptul daca imaginea ta poate fi dezvaluita sau folosita de terti.
Daca in caz ca este suprinsa cu camerele de supraveghere savarsirea unei fapte penale, actorul principal este informat despre asta direct in arest. In fond scopul unor astfel de sisteme este unul de prevenire si de COMBATERE A a infractionalitatii.
donigao a scris:

Buna seara,

art.12 din L677/2001 spune cu totul altceva, iar interpretarea textului facuta de mikcez este, cel putin din punctul meu de vedere gresita deoarece se refera la dreptul detinatorului de informatii cu caracter personal (video in acest caz) de a le nu le folosi fara acceptul persoanei vizate. Nu cred ca iar conveni cuiva sa i se foloseasca imaginea in vreo pictograma, reclama, afis, anunt etc.
Dealtfel actele juridice ce privesc sistemele de securitate (sistemul de supravheghere video fiind un astfel de sistem) sunt L333/2003 cu normele de aplicare hg 1010/2004 si L9/2007.
Un sistem de supraveghere amplasat intr-un loc public necesita intocmirea unui proiect tehnic avizat de politie si care este dealtel secret pentru a nu se cunoaste detalii si a se putea interveni asupra sistemului de catre persoane neavizate in scopul de a face sistemul nefunctional. Asa ca ....faptul ca nu e scris la usa de la intrare unde sunt amplasate camerele n-ar trebui sa te mire!
Si ce intelegi tu prin camere ascunse? Poate ca nu-s cat roata carului? Sunt acuma camere si in pixuri, cat un nasture si in senzorii de la alarma....Daca sunt asa de ascunse cum de s-a aflat de ele?
Persoanele din firmele specializate care intocmesc proiectele tehnice de care s-a facut vorbire mai sus, au studii de specialitate, obtin un aviz de la politie si de la SRI tocmai fiindca au cunostinta despre structura sistemelor !!!


Parerea mea este ca s-a conformat legii.
Dreptul de a supraveghea localul public exista.
Ce anume va deranjeaza si in ce calitate doriti sa va plangeti?

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru o corecta interpretare a sensului dat de legiuitor prevederilor legii 677/2001 ar trebui sa tinem cont si de recomandarile facute de ANSPDCP in ghidul de notificare:
"2.2.7. SECŢIUNEA VIII: Modul în care persoanele vizate sunt informate asupra drepturilor lor
Operatorul bifează corespunzător, cu „X", una sau mai multe dintre modalităţile enumerate în această secţiune, prin care persoanelor vizate le sunt aduse la cunoştinţă informaţiile prevăzute la art. 12 din Legea nr. 677/2001, modificată şi completată. Acesta are obligaţia de a comunica persoanei vizate, în principal, informaţii privind:

1. identitatea operatorului sau, în cazul în care există, a reprezentantului sau a împuternicitului;

2. scopul prelucrării;

3. categoriile de date prelucrate (în cazul în care nu sunt colectate direct de la persoanele vizate);

4. caracterul obligatoriu sau facultativ de a furniza datele personale;

5. consecinţele refuzului de a le furniza;

6. destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor;

7. existenţa dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor, de opoziţie la prelucrarea datelor, de a nu fi supus unei decizii individuale, condiţiile de exercitare a acestor drepturi, precum şi a dreptului de a se adresa justiţiei;

8. eventualul transfer al datelor în străinătate.
Această obligaţie există şi în cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată. În acest caz, operatorul este obligat, ca în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate informaţiile susmenţionate.
Informarea persoanelor vizate trebuie să fie adecvată circumstanţelor specifice de prelucrare (respectiv modalităţii de prelucrare a datelor, suportului pe care sunt colectate datele etc.) şi se poate realiza prin intermediul documentelor prin care datele personale sunt colectate şi/sau prin afişarea unei note informative la sediul operatorului sau pe pagina web. (prin adaptarea modelelor de mai jos).

Modalitatea de informare „verbal" se utilizează, în mod excepţional, în situaţia în care nu se poate realiza informarea în alte modalităţi (ex: informare prin intermediul convorbiri telefonice, dacă acestea sunt înregistrate).

În cazul prelucrării imaginii persoanei vizate (colectată prin intermediul camerelor video), în vederea monitorizării accesului persoanelor şi asigurării securităţii acestora şi a spaţiilor şi bunurilor operatorului, îndeplinirea obligaţii legale de informare, potrivit art. 12 din Legea nr. 677/2001, modificată şi completată, poate fi efectuată prin intermediul unui afiş postat la sediile monitorizate, poziţionat la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzut de orice persoană

Afişul trebuie să conţină o pictogramă reprezentativă alături de alte informaţii privind identitatea operatorului şi persoana/serviciul responsabil la care se poate apela pentru informaţii suplimentare, existenţa înregistrării imaginilor şi destinatarii acestora, precum şi caracteristicile echipamentelor de supraveghere."


Iar art.3 lit. b din aceeasi lege dispune ca prelucrarea datelor cu caracter personal nu consta numai in transmiterea acestora tertilor ci si colectarea, inregistrarea, etc.
Art. 3: Definiţii
În înţelesul prezentei legi, următorii termeni se definesc după cum urmează:
a)date cu caracter personal - orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;
b)prelucrarea datelor cu caracter personal - orice operaţiune sau set de operaţiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terţi prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ştergerea sau distrugerea;c)stocarea - păstrarea pe orice fel de suport a datelor cu caracter personal culese;
d)sistem de evidenţă a datelor cu caracter personal - orice structură organizată de date cu caracter personal, accesibilă potrivit unor criterii determinate, indiferent dacă această structură este organizată în mod centralizat ori descentralizat sau este repartizată după criterii funcţionale ori geografice;
e)operator - orice persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, instituţiile şi structurile teritoriale ale acestora, care stabileşte scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal;
dacă scopul şi mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal sunt determinate printr-un act normativ sau în baza unui act normativ, operator este persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care este desemnată ca operator prin acel act normativ sau în baza acelui act normativ;
f)persoană împuternicită de către operator - o persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, instituţiile şi structurile teritoriale ale acestora, care prelucrează date cu caracter personal pe seama operatorului;
g)terţ - orice persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, instituţiile şi structurile teritoriale ale acestora, alta decât persoana vizată, operatorul ori persoana împuternicită sau persoanele care, sub autoritatea directă a operatorului sau a persoanei împuternicite, sunt autorizate să prelucreze date;
h)destinatar - orice persoană fizică sau juridică, de drept privat ori de drept public, inclusiv autorităţile publice, instituţiile şi structurile teritoriale ale acestora, căreia îi sunt dezvăluite date, indiferent dacă este sau nu terţ; autorităţile publice cărora li se comunică date în cadrul unei competenţe speciale de anchetă nu vor fi considerate destinatari;
i)date anonime - date care, datorită originii sau modalităţii specifice de prelucrare, nu pot fi asociate cu o persoană identificată sau identificabilă.

Si pentru a lamuri domeniul de aplicare a legii 677/2001 (vezi art.2)
"(4)Prezenta lege se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, române ori străine, de drept public sau de drept privat, indiferent dacă au loc în sectorul public sau în sectorul privat.
(5)În limitele prevăzute de prezenta lege, aceasta se aplică şi prelucrărilor şi transferului de date cu caracter personal, efectuate în cadrul activităţilor de prevenire, cercetare şi reprimare a infracţiunilor şi de menţinere a ordinii publice, precum şi al altor activităţi desfăşurate în domeniul dreptului penal, în limitele şi cu restricţiile stabilite de lege.
(6)Prezenta lege nu se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal, efectuate de persoane fizice exclusiv pentru uzul lor personal, dacă datele în cauză nu sunt destinate a fi dezvăluite."

In ceea ce priveste cazul prezentat de dvs. (donigao), in lumina celor spuse pana acum eu cred ca daca sunt filmata iar imaginea imi este stocata pe un mediu (indiferent de suport si indiferent de scopul pentru care a fost inregistrata imaginea) ar trebui sa fiu informata in acest sens (poate daca as sti, nu as intra cu amantul in acel restaurant, nu as trece prin dreptul acelui magazin daca nu sunt coafata,...........este optiunea mea, este dreptul meu de a-mi apara viata intima si imaginea:innocent:) iar mai departe asa cum sustineti si dvs. sa mi se ceara acordul de a-mi fi publicata imaginea.

Insa aici sunt doua chestiuni diferite: 1. informarea si
2. consimtamantul pentru transmiterea datelor colectate/stocate, a acestor date/imagini.

Poate ca in combaterea infractionalitatii este eficient ca faptuitorul sa stie ca un obiectiv este supravegheat, in acest fel nu ar mai indrazni sa savarseasca vreo ilegalitate:stunned: (desigur daca nu stie sa demonteze/blocheze imaginea pe camera, sa inactiveze sistemul de alarma, etc. ....... ).:hm:

P.S. Stiu ca in cazul in care un operator economic are contract cu o unitate de interventie in caz de efractie, acel operator are obligatia de a afisa la vedere o informatie cu privire la faptul ca este un obiectiv supravegheat de soc. ...........de interventie...............sau poate nu sunt corect informata????????????









Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
MINOKA HR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Mikcez,

Stim ca legile din Romania sunt "de prin lume adunate", asa ca nu ar trebui sa ne mire ca lasa o marja atat de larga in aceea ce priveste interpretarea lor.
Ceea ce spui tu este foarte pertinent dealtfel si mi se pare foarte corect si moral, insa, din punctul meu de vedere "operatorul" ca sa nu aiba dureri de cap ar fi bine sa posteze un afis prin care sa informeze publicul despre existenta unui sistem de supraveghere video, insa daca nu o face nu are ce sa pateasca deaorece legea nu il constrange in acest sens neexistand sanctiuni.
Ce reprezinta "persoana vizata" in sensul L 677/2001?
Textul citat de tine nu e din textul de lege, e o recomandare a ANSPDCP.
Raman totusi la ideea ca, asa cum spui tu, chiar daca ai intra cu amantul intr-un restaurant supravegheat video, oricum sotul nu va afla deaoarece imaginile nu pot fi furnizate unui tert fara acordul tau.....asta in caz sa sistemul este instalat legal, avand in vedere prevederile L 333/2003, deoarece operatorul raspunde in acesta situatie si conform L333/2003 si conform L677/2001. Daca sistemul este amplasat ilegal, eventual temporar cu scopul clar de a suprinde imagini menite unor scopturi mai putin legale sau morale, atunci de ce sa mai vb despre lege?????

Intra-adevar daca un operator economic are contract cu o unitate de interventie in caz de efractie trebuie sa posteze un afis in acest sens, insa tot o carenta din legislatie a lasat loc interpretarii ca obligativitatea apare doar ptr sistemele de alarma (centrala de efractie, senzori, tastatura....). "Killerii" de la interventie apar cand suna alarma.....daca e suprins hotul pe camerele de supraveghere, se duc imaginile la politie.
In final, donigao, avem un numitor comun in sprijinul userului care a initiat subiectul.:coffee:
1. Operatorul economic trebuie (raman la convingerea mea ca este o obligatie instituita de lege) sa informeze publicul/clientii despre existenta camerelor de supraveghere video.
2. In caz contrar poate fi sanctionat atat conform Legii 333/2003 (daca nu a obtinut toate avizele, autorizatiile, nu a respectat toate prevederile acesteia) cat si Legii 677/2001 ( daca nu a respectat obligatia de informare: Art. 32: Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal
Prelucrarea datelor cu caracter personal de către un operator sau de o persoană împuternicită de acesta, cu încălcarea prevederilor art. 4-10 sau cu nesocotirea drepturilor prevăzute la art. 12-15 sau la art. 17, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 250.000.000 lei. - vechi, de.... legea e din 2001 si sumele nu au fost actualizate-).

Persoana vizata in sensul Legii 677/2001 poate fi orice persoana a caror date cu caracter personal (vezi art.3 - definitii - date cu caracter personal -) pot fi prelucrate (deasemeni vezi art.3 - definitii - prelucrarea datelor cu caracter personal -).:tomato:

In ceea ce priveste scaparile legilor, nu putem decat sa uzam de caile legale de modificare a acestora sau sa speram ca vom trai suficient cat sa ajungem la un nivel de civilizatie si cultura astfel incat sa avem legiuitori competenti, interesati de bunul mers al lucrurilor si in randul oamenilor obisnuiti, dar si ca noi oamenii de rand sa ne respectam atat pe noi insine cat si pe cei din jurul nostru.:bow:




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)
Avertizare supraveghere video Penny80 Penny80 Vorbim doar de domeniul privat. Curtea personala. Sunt obligat de lege (care?) sa avertizez prin stickere/afise ca proprietatea mea este supravegheata video? ... (vezi toată discuția)
Legal - sistem supraveghere video firma, accesul directorului prin telefon mi_prejmer_sc mi_prejmer_sc Siguranta la locul de munca inseamna si supraveghere video. Dar in ce lege pot gasi : managerul institutiei are \\"voie\\" sa aiba acces permanent,prin soft ... (vezi toată discuția)