avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava gaz pe peretele apartamentului meu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava gaz pe peretele apartamentului meu

Buna ziua!
Locuiesc intr-o curte comuna, in prima cladire, la parter. Bransamentul la gaz a fost facut in 1991 pentru cladirea A (in care locuiesc la parter) de catre parintii mei alaturi de vecinii de la et 1 si 2. In 1992 sau '93, vecinii din corpul B s-au legat la aceasta teava de gaz trasa initial de catre locatarii din corpul A, fara a acorda despagubiri pentru cheltuiala initiala.
Acum sunt proprietar al parterului din corp A si vreau sa fac izolatia cladirii, astfel ca teava de gaz trebuie departata de perete cam 10cm. Pentru teava initiala nu am o problema sa suport cheltuielile, problema este ca teava trasa de catre vecinii de la B traverseaza 2 pereti ai apartamentului meu (pe exterior) inainte de a ajunge in cladirea B si evident ei nu vor sa plateasca nimic. Intrebarea mea este: as putea sa le cer sa isi mute cu totul bransamentul de pe casa mea? asta ar fi situatia ideala, deoarece in acest fel, viitoarea izolatie cladirii nu va fi afectata de teava lor.
Sau as putea sa ii notific ca vreau sa departeze teava 10cm de perete in termen de 7 zile, ei nu vor face asta, iar eu le busonez teava. Este legal?
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2022
margot80, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:12, 4 Februarie 2024
Firma de distributie gaze si pompierii ce parere au despre lucrarea existenta ? A existat un proiect tehnic si avizele aferente pentru aceasta lucrare.
Puteti notifica vecinii, in scris, sa intre in legalitete cu teava, dar nici dvs. nu sunteti in regula.
Contactati o firma de proiectare gaze, autorizata, care sa intocmeasca proiect care sa respecte normativele actuale emise de ANRE si sa obtina avizele necesare, Efectuati lucrarile aferente cu o firma de gaze autorizata. Impartiti cheltuielile.
A existat un proiect tehnic, la bransarea initiala (inca am documentele de punere in functiune si chitanta aferenta investitiei, reinoinrea contractului in 2001, proiect de gaz facut pe aceeasi instalatie de o firma specializata in 2020 cand am schimbat centrala respectiv proiectul de gaze etc). Vecinii la randul lor s-au bransat in 1992 cu proiect si legal, cel mai probabil, stiu ca au cerut acordul alor mei, acestia l-au dat cu conditia participarii la investitia initiala, insa acestia nu s-au tinut de cuvant.
De ce spuneti ca eu nu sunt in regula?
Lucrarile fireste ca vreau sa fie facuta cu o firma autorizata ANRE, intrebarea mea era mai degraba legata de dreptul la proprietate/servitute si obligatiile aferente partilor.
Teava de gaz potrivit noilor legi apartine Distrigaz acum? Cu ei ar trebui oare sa discut sa efectueze aceasta modificare?
Ultima modificare: Luni, 26 Septembrie 2022
margot80, utilizator
Nu sunteti in regula pentru ca trece teava vecinilor prin apartamentul dvs. si noile normative ANRE nu permit asa ceva.
Teava de gaz apartine firmei de distributie pana la contorul comun de gaz.
Distrigaz are firme autorizate cu care lucreaza. Lucrarea nu o vor face dacat cu proiect modificator, fie ca il intocmesc ei sau o alta firma autorizata.
Multumesc! Teava vecinilor trece PE doi pereti exteriori ai apartamentului meu, asa cum am precizat atat initial cat si in cel de-al doilea comentariu. Teava de gaz apartine firmei de distributie de la regulator pana la contorul apartamentului meu? Ati putea va rog sa imi dati referinta legii care confirma aceasta, va rog?
Nu stiu situatia din teren. Daca sunt mai multi consumatori, exista un contor comun si teava este proprietatea firmei de distributie pana in acest contor plus contorul. Daca exista si alte contoare, teava de dupa contorul firmei de distributie pana in contor e in proprietate/ responsabilitate asociatie/ proprietari, dar si acete contoare sunt proprietatea firmei de distributie.
Nu stiu numarul normativului ANRE. Inntrati pe site-ul institutiei si cautati retele de distributie gaze.

Alte discuții în legătură

Verificare teava gaz toderita toderita Buna ziua, blocul in care locuiesc 68 de apartamente au centrala iar 19 nu au.Cei de la distrigaz au anuntat ca vin sa faca revizia pentru cele 19 apartamente ... (vezi toată discuția)
Montare conducta gaz Mihaela L. Mihaela L. Buna ziua!Lociuesc la etajul 4 al unui imobil al carui uscator a fost vandut si transformat in locuinta.Fara un anunt prealabil, macar din bun simt, ne-am ... (vezi toată discuția)
Sigilare gaze bloc in urma unei inspectari Valentin210 Valentin210 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. Un vecin a facut o sesizare catre DistriGaz referitor la o scurgere de gaze pe scara ... (vezi toată discuția)