avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua , Daca programarea examenelor medicale ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua , Daca programarea examenelor medicale periodice se ...

Buna ziua ,

Daca programarea examenelor medicale periodice se efectueaza in afara programului de lucru si angajatul nu se prezinta constituie abatere disciplinara ?
Mentionez ca la data expirarii fiselor de aptitudine erau mai multe persoane care lucreaza in schimburi diferite, fiind imposibil sa ii putem incadra pe toti in timpul programului de lucru.
multumesc de raspuns.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:07, 4 Octombrie 2022
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-ART. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Altfel spus, angajatorul trimite lucratorii la examinare medicala periodica, in timpul programului de lucru. In afara programului, angajatorul nu poate stabili sarcini pentru lucratori. Examinarea periodica se poate organiza la sediul angajatorului, nu neaparat la sediul medicului/ firmei.
-ART. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Altfel spus, daca se organizeaza examinare medicala periodica in afara programului de lucru (numai cu acceptul lucratorului), angajatorul plateste lucratorului, ziua de 8 ore ca fiind efectuata la locul de munca/ ii da liber corespunzator, cu plata si eventuale cheltuieli ale lucratroului pentru deplasare de la domiciliu la locul examinarii medicale si retur..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controlul periodic overcast overcast Buna ziua. Lucrez la o firma privata si trebuie sa fac controlu periodic la medicina muncii. Pentru asta trebuie sa ma deplasez in alta localitate la 60 km ( ... (vezi toată discuția)
Control medical periodic functionari publici sonias sonias Buna seara. va rog sa imi spuneti daca fiind functionar public, beneficiez de o zi libera platita pentru efectuarea analizelor de medicina muncii. eventual si ... (vezi toată discuția)
Analize periodice Nick_bv Nick_bv Bună ziua. Spuneți-mi vă rog dacă este legal ca analizele medicale periodice să se efectueze la locul de muncă și în timpul programului de lucru. ... (vezi toată discuția)