avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la Pensie de invaliditate. ...

Buna ziua,
Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la Pensie de invaliditate. Zilele acestea am primit noua Decizie, pe care as dori sa inteleg care este modelul sau formula de calcul care au dus la Punctele realizate : cine sau cum se stabileste indicele de corectie si cum se aplica matematic. Cum se calculeaza nr total de puncte realizate ? Indice de corectie 1,07 !
Cum se calculeaza punctajul mediu anual ? Alt indice de corectie : 0,2115 . Ca sa inteleg cum s-a ajuns la drepturile mele stabilite prin Decizia de pensionare, rog comunitatea prin cei care cunosc speta , sa ma lamuresca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Popval , utilizator 19:36, 10 Octombrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma incumet sa va raspund eu . Puntajul pentru pensie se calculeaza in functie de veniturile obtinute de dvs. in fiecare luna din intreaga dvs. cariera . Se imparte venitul obtinut pe fiecare luna in parte la salariul mediu pe economie pe respectiva luna ( se pot gasi pe net ) . Se aduna aceste punctaje pe un an calendaristic si se impart la 12 . Rezultatul e punctajul dvs. pe acel an . Se aduna punctajele pe fiecare an obtinute , se impart la stagiul complet de cotizare transformat in luni ( de exemplu , daca stagiul dvs. complet de cotizare este de 35 ani , sunt 420 luni ) , si rezultatul se inmulteste cu 12 . Rezultatul este punctajul dvs. mediu anual . La acesta se aplica indicele de corectie , in cazul dvs. - 1,07 , rezultand punctajul dvs. pentru pensie . De exemplu , daca aveti punctaj mediu anual de 1,5 , acesta se inmulteste cu 1.07 si rezulta 1,605 punctaj pentru pensie . Punctajul pentru pensie se inmulteste cu valoarea punctului de pensie stabilita de guvern ( azi e de 1586 lei ) si rezultatul e pensia dvs. Acesta e - foarte simplist explicat , si doar in linii mari - modul de calcul al pensiei . Pe perioada in care ati fost pensionar de boala , venitul luat in calcul va fi valoarea acestei pensii . Se mai iau in calcul si perioade asimilate ( ex. perioada armatei , a studiilor superioare la zi , etc. ) , obtinandu-se puncte ( putine ) . La fel , pentru munca in grupe creste punctajul . Indicele de corectie se stabileste pentru fiecare an ( incepand cu 2011 ) pentru toti cei care se pensioneaza in acel an . Acesta se acorda la inscrierea initiala la pensie ( la dvs. in 2015 ) si ramane acelasi , chiar daca se schimba categoria pensiei . Ce este acel 0,2115 , nu imi dau seama , nu pot fi doi indici de corectie . PS. Cel mai simplu ar fi sa cereti Casei de Pensii de care apartineti buletinul de calcul al pensiei . Il veti primi prin posta . Veti vedea calculul pe fiecare luna din fiecare an al perioadei dvs. de asigurat .
Multumesc. Dupa ce voi primi buletinul de calcul al pensiei , voi verifica aleatoriu doua luni din ani diferiti sa vad corectitudinea inregistrarii. Nu inteleg cum s-a ajuns la indicele de 1,07 !! De ce 1,07 si nu 1,08., ca idee ..?!!
Multumesc inca o data !
Exista o formula prevazuta de legislatie , indicele de corectie este raportul dintre 43,3% din castigul mediu brut realizat pe tara si valoarea punctului de pensie in vigoare in acea perioada , actualizata cu indicele de inflatie . Ce pot sa va spun este ca intentia cand s-a “ inventat “ acest indice de corectie a fost eliminarea unor inechitati generate de marirea graduala a varstei de pensionare si a stagiului complet de cotizare fata de cei care s-au pensionat inainte de aparitia legii 263/2010. Ce a rezultat - si mai mari inechitati . De exemplu , eu am indicele de corectie de 1,09 ( m-am pensionat in 2016 ) , iar o persoana care a obtinut exact acelasi punctaj ca al meu , dar s-a pensionat - de pilda - in acest an , are indice de corectie 1,41 . Asta inseamna ca are o pensie cu 32% mai mare ca a mea , iar asta numai echitate nu este ... dar asta-i legea ...
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2022
CHKa, utilizator
Decizia de acum, primita pentru limita de varsta ,acest indicele de corectie nu ar trebui aplicat la nivelul anului 2021 ? El a ramas la nivelul anului 2015..!
Da, e neplacut si discriminatoriu. Ce face Avocatul pop0rului ? Nu se sesizeaza in privinta asta ?

Alte discuții în legătură

Calcul punctaj mediu interval interval De cand cu racalcularea pensiilor, incerc sa dau mai multa atentie datelor de calcul mentionate in decizia de pensie pe care am primit-o cu multi ani in urma. ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei conform oug nr.1/2013 sorinaga sorinaga Articolul 170 (1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice rududoo rududoo Art. 170. - (1) Pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile ... (vezi toată discuția)