avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt intr-o dilemă juridică și vă adresez ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt intr-o dilemă juridică și vă adresez următoarea întrebare: ...

Sunt intr-o dilemă juridică și vă adresez următoarea întrebare: Dacă locuiesc în aceeași casă cu fosta soție și ne creștem copiii împreună, pot să nu-i plătesc acesteia pensie pentru copii și să particip de bună voie la creșterea si educarea lor. În urma divorțului se menționează clar: ”Părțile consimt să participe în mod egal și solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului, precum și în educația, învățătura și pregătirea profesională a celor doi minori.” și ”Având în vedere că domicilul copiilor va rămâne la reclamantă, pârâtul va participa în mod solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului minorilor, prin plata unei pensii alimentare lunare începând cu luna Februarie 2021.”.
Menționez că la momentul hotărârii de divorț nu locuiam împreună cu fosta soție, ea plecând la părinții ei, ulterior a revenit la domiciliul familiei.
Vă rog, un sfat.
Menționez doar că vreau să-mi ajut copiii în mod direct, să-i întrețin prin puterea exemplului, nu vreau doar ca ea să mai gestioneze acești bani în interes personal, de multe ori folosindu-se de ei pentru orice altceva decât pentru destinația lor.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2022
iDorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:58, 16 Octombrie 2022
Am impresia ca dvs cautati niste interpretari... Sunteti obligat la plata pensiei de intretinere asa cum este formulat in dispozitivul hotararii, la final, instanta decide/dispune. Am vazut ca ati mentionat intr-o postare anterioara ca s-a stabilit si suma. Zice in solutie ca puteti face plata si in natura? Daca zice ca se poate si in natura, puteti incerca, dar nu incercati numai plata in natura, cadeti de acord cu celalalt parinte sa dati o parte in bani si alta in natura ... daca vreti numai in natura celalalt parinte poate solicita instantei sa se faca in bani, posibil sa mai obtina si o marire.

Puteti solicita in instanta, ca parinte nerezident (nu va blocati pe ideea ca de fapt locuiti la aceeasi adresa ... imaginati-va ca dormitorul si bucataria sunt pe alta strada) sa faceti plata in natura, dar cel mai probabil (am vazut ceva de genul asta 1000 suma .. 200 natura si 800 in bani) depinde cum motivati cererea, o sa admita plata in natura doar pentru o portiune datorata adica si bani si-n natura. Pentru clarificare ... in natura inseamna ca se fac niste cheltuieli, nu pt ca spalati, calcati, gatiti...

Din cele mentionate de dvs, instanta nu va opreste sa platiti/cheltuiti mai mult decat suma stabilita, partile se pot pune de acord sa contribuie cu mai mult la cresterea copiilor.
Daca aveti stabilita suma, trebuie sa respectati hotararea intocmai.
Solutia e sa va adresati instantei si sa cereti sa platiti in natura dat fii d faptul ca locuiti impreuna.
gi-jane2 a scris:

Daca aveti stabilita suma, trebuie sa respectati hotararea intocmai.
Solutia e sa va adresati instantei si sa cereti sa platiti in natura dat fii d faptul ca locuiti impreuna.

Da, e cea mai bună soluție pentru a evita complicațiile ulterioare.
c123456 a scris:

Am impresia ca dvs cautati niste interpretari... Sunteti obligat la plata pensiei de intretinere asa cum este formulat in dispozitivul hotararii, la final, instanta decide/dispune. Am vazut ca ati mentionat intr-o postare anterioara ca s-a stabilit si suma. Zice in solutie ca puteti face plata si in natura?

Din cele mentionate de dvs, instanta nu va opreste sa platiti/cheltuiti mai mult decat suma stabilita, partile se pot pune de acord sa contribuie cu mai mult la cresterea copiilor.

În România există percepția că tatăl trebuie și pe dincolo. Doar el, mama să beneficieze.
Probabil că va mai trece o perioadă să înțelegem că am depășit perioada comunistă, când de obicei mamele rămâneau acasă și își creșetau copiii iar legislația se plia cu contextul. Azi, în multe situații, mamele câștigă în aceeași măsură venituri cu tații, dar instanțele pur și simplu au tendința de a condamna bărbatul în caz de divorț, de a-l submina financiar chiar și când acesta nu se face vinovat de destrămarea căsniciei.
La mine se stipulează clar ”Părțile consimt să participe în mod egal și solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului, precum și în educația, învățătura și pregătirea profesională a celor doi minori.” Din propria experiență vă spun că nu s-a întâmplat asta, ea doar benefiiciind de pensia de întreținere pentru a acoperi cheltuielile alimentare cu cei doi copii, în timp ce cu banii ei se plimbă, se îmbracă și mereu este în vacanțe. Eu, bun de plată, de aici și saturația mea.
Deasemeni ”Având în vedere că domicilul copiilor va rămâne la reclamantă, pârâtul va participa în mod solidar la întreținerea, asigurarea celor necesare traiului minorilor, prin plata unei pensii alimentare lunare de până la 16,5% din venitul net realizat lunar pentru fiecare copil până la vârsta majoratului.”
Acest ”de până la” a fost deja atacat în instanță de fosta soție, dar a fost respinsă acțiunea, avocatul comunicându-mi după proces că este și ”portița legală” prin care eu pot face plata în natură sau jumătate în natură și jumătate în bani, prin faptul că nu se specifică ca plata să se facă în bani.
Contextul este că după divorț, copiii și soția au revenit la domiciliul familiei și lucrurile se schimbă ”în favoarea mea”.
Acum, copiii, pe fondul comportamentului mamei lor nu mai vor la ea și vor la mine. În contextul dat, intenționez să inițiez schimbarea domiciliului copilului cel mare la mine, acesta având 13 ani, iar pentru cel mic când acesta va împlini vârsta de 10 anișori să-i fie luată în considerație dorința în instanță, acum având vârsta de 8 anișori și jumătate. Până nu-i voi lua pe ambii cu domiciliul la mine nu voi părăsi locuința familiei pentru a nu separa copiii, dar pe viitor fie pleacă ea fie înțelege ce presupune a fi mamă și poate rămâne în continuare alături de copiii ei.
Am întrebat pe un alt topic dacă pot cere sistarea pensiei alimentare odată cu cererea de schimbare a domiciliului copilului și nu mi s-a răspuns. Mă gândesc la conexiunea din cadrul procesului de divorț, când pensia de întreținere se poate solicita și obține din momentul depuneri cererii. Așa ar trebui să fie și acum, cu mențiunea că în tot acest timp mă voi ocupa exclusiv de întreținerea copilului mai mare, acesta manifestându-și dorința expresă de a veni la mine definitiv. În instanță voi face dovada întreținerii lui, dar voi participa în mod solidar și la întreținerea celui mic, tot ce-mi doresc este ca mama să mai primească nici un ban de la mine pe seama comportamentului ei, mai tot timpul fiind plecată în vacanțe, fără copii și a cheltuielilor pe care le face mai mult pentru ea, rareori cumpărând ceva și pentru copii.
Ca mine sunt mulți alți bărbați, nu de puține ori aceștia ajungând la saturație din cauza mentalității instanțelor din România. La mine ”norocul” este că au realizat copiii ce poate mama lor, în caz contrar eram doar bun de plată, ea doar beneficiind de pe urma copiiilor, cum fac sute de mii de femei în țara asta de rahat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate, nu va pot contrazice.
Problema își are izvorul în faptul ca instantele încearcă să aibă la baza interesul superior al minorului ceea ce nu este chiar ușor de realizat.
Și cum mama este împreună cu copilul apar tot felul de probleme...
Exista și tendința de a se judeca pur formal astfel de procese...
Nici CEDO nu se implica în rezolvarea multor probleme de acest fel și lasă instantele naționale sa facă cum cred ele.
Insa, daca exista o foarte mare disproportie între respectarea drepturilor CEDO ar putea interveni.

Scris din București 2022
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie incheiata in procedura divortului cu copii minori la notar vioricamunteanu vioricamunteanu Buna ziua, va rog din suflet sa ma lamuriti cat mai repede. La 1 iulie am divortat la notar si am hotarat urmatoarele: - -autoritatea parinteasca a minorilor ... (vezi toată discuția)
În urma divorțului, de comun acord, am stabilit domiciliul ... iDorin iDorin În urma divorțului, de comun acord, am stabilit domiciliul copiiilor la mamă și custodie comună. Mai mult, am rămas în aceeași casă cu fosta soție ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copii minori kiddy_2 kiddy_2 Buna ziua, Doresc un sfat juridic referitor la posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere pentru cei doi copii minori. Mentionez ca este vorba de un ... (vezi toată discuția)