avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatia de evacuare catre subchiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatia de evacuare catre subchiriasi

Buna ziua. O speta interesanta zic eu. Un contract intre 2 parti, din care una este proprietarul, cealalta chirias care trebuie sa faca si sa dreaga, etc, o investitie ce la final va trebui "negociata" pentru a fi recuperata, daca chiriasul nu cumpara (avand drept exclusiv de cumparare, tot din contract). Contractul destul de subtire, intre doi prieteni, pe 10 ani, care au trecut, dar in continuare chiriasul ramane, plateste "chiria" simbolica de altfel, intrucat nu acesta era scopul de fapt. O casa darapanata, amenajata la cele mai bune standarde. Chriasul are drept de subanchiriere (notaria) pentru activ economice. Acum primeste somatii de evacuare prin avocat, cu imputernicire nesemnata, atasata. Proprietarul locuieste in Grecia de peste 50 de ani. Ca primeste chiriasul somatie, nu-i bai, dar de ce trimite si catre subchiriasi? De doua ori consecutiv. Are acestr drept un avocat? In aceste conditii chiriasul asteapta cererea de chemare in judecata, el se va prevala de retentie, etc, etc. Dar somatia facuta subchiriasilor? Este corecta? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 13:00, 20 Octombrie 2022
In masura in care proprietarul refuza prelungirea contractului de locatiune, ulterior, dumneavoastra trebuie sa solicitati achitarea imbunatatirilor efectuate, independent de o eventuala evacuare. Daca domnul refuza prelungirea contractului de locatiune sau doreste denuntarea acestuia, ii poate notifica si pe subchiriasi in vederea eliberarii spatiului, doar proprietar asupra imobilului este dansul.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Proprietar ba, posesor, ba. Dreptul de retentie nu functioneaza aici? Daca ma lamuriti si va pot trimite contractul, poate va angajez? Sau macar plata consultatiei. Multumesc
fara contract tot ce va pot spune e la modul general.
va redau mai jos o decizie a ICCJ cu privire la dreptul de retentie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul de retenţie nu poate fi acordat decât în cazul preexistenţei unei obligaţii a retentorului la restituirea bunului în legătură cu care invocă şi dovedeşte efectuarea anumitor cheltuieli. Acesta este și motivul pentru care se admite că debitorul unei obligaţii de restituire a unui bun, chiar în cadrul unei contestaţii la executare poate opune titularului dreptului asupra bunului dreptul de retenţie până la momentul achitării de către acesta a cheltuielilor pe care debitorul le-a făcut pentru întreţinerea, conservarea sau îmbunătăţirea bunului (creanţă certă, lichidă şi exigibilă). În virtutea dreptului de retenţie, retentorii nu vor avea dreptul de a folosi bunul la a cărui restituire au fost obligaţi, ci doar vor putea refuza predarea acestuia, reţinându-l, până la realizarea integrală a creanţei lor. (Decizia nr. 2131 din 9 octombrie 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire contravaloare îmbunătăţiri aduse imobilului)

cu privire la dreptul de retentie in privinta contractului de locatiune, acesta se aplica doar lucrarilor adaugate si autonome efectuate cu acordul locatorului, va redau mai jos textul de lege:

“locatorul are dreptul de a păstra lucrările adăugate și autonome efectuate asupra bunului pe durata locațiunii și nu poate fi obligat la despăgubiri decât dacă locatarul a efectuat lucrările cu acordul prealabil al locatorului”. In cazul in care lucrarile au fost executate fara acordul prelabil al locatorului, acesta poate cere locatarului aducerea bunului în starea inițială, precum și plata de despăgubiri pentru orice pagubă ar fi cauzată bunului de către locatar. Cu privire la dreptul de retentie, in cazul in care nu a existat acordul locatorului, locatarul nu va putea invoca, in niciun caz, dreptul de retentie.
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Va contactez in privat. Sarut mana!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)
Sunt in stare de evacuare mikaelaaaa mikaelaaaa Buna ziua , sunt intr-o situatie precara , familia mea locuieste in casa nationalizata din anii 1970, noi fiind chiriasi la ICRAL. In data de 11.06.2010 am ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasii statului vulpedepadure vulpedepadure Buna ziua. Familie de chiriasi ai statului au pierdut proces cu fostii proprietari si au fost evacuati. La primarie au depus cerere pentru o noua locuinta, li ... (vezi toată discuția)