avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... incalcare drept la confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

incalcare drept la confidentialitate

au fost postate pe fb, fara acordul meu, poze cu mine inaite/dupa o interventie . ce pot face? in formularele completate la o clinica de fite din Timisoara am bifat NU doresc sa se foloseasca imaginile
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
alina.livia, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:54, 19 Decembrie 2022
Se poate face o notificare prin av pt a fi șterse fotografiile respective ,se pot cere daune morale în instanta dar sumele care se obțin nu sunt mari.Trebuie dovedit un prejudiciu cu martori ,au râs prietenii ca v ați tuguiat buzele sau în ce a constat intervenția etcetc.
multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Cata vreme nu v-ati dat acordul, postarea fotografiilor, pe retele de socializare, este ilegala.

La nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea acestei imagini (inclusiv prin distribuiri pe site-urile de socializare) sunt interzise în absența consimțământului prealabil al persoanei fotografiate, sau, în cazul minorilor, în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali.
Fotografierea unei persoane aflate într-un spațiu privat, indiferent că acel spațiu îi aparține ei sau altei persoane, fără acordul acesteia, este de principiu interzisă, indiferent dacă este urmată sau nu de utilizarea acelei imagini sau înregistrări (art. 74 lit. c) din Noul Cod Civil).

Cu titlu special, standardele Comunității Facebook prevăd faptul că înainte să distribui conținut pe reteaua de socializare denumita "Facebook"trebuie să te asiguri că ai dreptul să faci acest lucru, și totodată că nu trebuie să publici informațiile personale ale altor persoane dacă nu ai consimțământul acestora, ceea ce înseamnă că fiecare utilizator în parte trebuie să aibă consimțământul persoanelor fotografiate pentru a le distribui pe Facebook.

Facebook are implementate și remedii pentru situațiile în care cerințele indicate nu sunt respectate. Mai exact, persoanele care se consideră lezate prin publicarea unor imagini fără acordul lor, au la îndemână posibilitatea raportării imaginilor[12]. În cazul în care raportarea se întemeiază pe încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, exista două opțiuni: solicitarea ca utilizatorul să șteargă imaginea, sau raportarea către Facebook pe motiv că imaginea încalcă drepturile persoanei vizate.


În cel de-al doilea caz dacă, în urma verificării, Facebook constată că într-adevăr au fost încălcate Standardele Facebook, atunci va înlătura imaginea respectivă fără a solicita implicarea utilizatorului care a distribuit imaginea.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afisare hoti anacalin anacalin Buna ziua, As avea cateva intrebari legat de codul penal in legatura cu violarea vietii private. Sa presupunem ca eu sunt hot. Ma duc, fur telefonul unui ... (vezi toată discuția)
Filmare sau fotografiere intr-un centru pentru persoane cu handicap btc btc Filmarea sau fotografierea persoanelor cu handicap grav dintr-un centru de zi, fara acordul familiei, sunt interzise de lege? Daca da, puteti sa-mi specificati ... (vezi toată discuția)
Sunt amenințată cu publicarea de poze intime pe facebook. cum pot opri persoana să facă acest lucru? Cosmina 1 Cosmina 1 ajutor va rog 1 persoana detine poze intime cu mn ...a trimis si altei persoane pozele ce le detine ...si acea persoana la care ia trimis poze cu mn ..ma ... (vezi toată discuția)