avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare PFA

Buna ziua.

Doresc sa imi fac PFA. Va rog sa imi spuneti unde gasesc actele care trebuie depuse, ce taxe se platesc, care sunt contributiile care stat. La PFA impozitul poate fi mai mic de 16%?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: oanaj , utilizator 12:25, 22 Ianuarie 2010
Documentele necesare infiintarii unui PFA

1. Cererea de inregistrare (original(
2. Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (original); 3. Carte de identitate sau pasaport (fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul); 4. Documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizata); 5.Daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original); 6. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original); 7. Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 1 sau model 2, dupa caz).
8. Daca este cazul:
- precizare din care sa rezulte ca titularul dreptului de proprietate intelege sa afecteze folosinta spatiului in vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaratie, etc.);
- documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectatiune (declaratie pe proprie raspundere);
- documentele care atesta pregatirea profesionala (fotocopii certificate olograf);
- documentele care atesta experienta profesionala (fotocopii certificate olograf); 9. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European, documentatia care atesta functionarea legala, obtinuta in celalalt stat (fotocopie si traducere in limba romana certificata olograf).
10. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxele de registru.

Impozitul poate fi mai mic de 16% in 2 situatii.
-Daca esti angajat normal, cu carnet de munca, atunci impozitul se va plati la jumatate
-Daca esti PFA cu norma de venit impozitul va fi tot de 16% insa se va aplica la norma, care de obicei este mai mica decat venitul real.
grandanat a scris:

Impozitul poate fi mai mic de 16% in 2 situatii.
-Daca esti angajat normal, cu carnet de munca, atunci impozitul se va plati la jumatate
-Daca esti PFA cu norma de venit impozitul va fi tot de 16% insa se va aplica la norma, care de obicei este mai mica decat venitul real.



Grandanat, unde apare ca un PFA "angajat normal, cu carnet de munca, atunci impozitul se va plati la jumatate"??? Sunt si eu curioasa.

Eu am carte de munca la o societate si separat am PFA neplatitor de TVA, in sistem real, pentru care achit 16% impozit pentru veniturile realizate si 5.5% contributia la sanatate (chiar daca da, mai sunt asigurata si la locul de baza de munca!).




grandanat a scris:

Impozitul poate fi mai mic de 16% in 2 situatii.
-Daca esti angajat normal, cu carnet de munca, atunci impozitul se va plati la jumatate
-Daca esti PFA cu norma de venit impozitul va fi tot de 16% insa se va aplica la norma, care de obicei este mai mica decat venitul real.

Ce inseamna aceasta norma de venit? Adica declar o suma, sa zicem minima obligatorie, si platesc constant impozit pe aceasta suma? Nu se va recalcula impozitul atunci cand se va dovedi ca veniturile reale sunt mai mari?
In multe posturi de pe forumul acesta si de pe alte forumuri am gasit aceeasi expresie PFA norma + salariat => impozit redus la jumate pt PFA. Am preluat si eu aceasta idee insa este oarecum gresita(sau cel putin gresit formulata). Acum ca m-am documentat mai bine tin sa vin cu niste completati si explicatii.
Deci pentru PFA cu norma de venit si atentie doar pentru aceasta categorie, norma de venit este reglementat prin art 49 din codul fiscal. Alineatul 2 mentioneaza ca una din obligatiile "Directiile generale ale finantelor publice teritoriale" este de a stabili nivelul normei de venit. Aceste norme de venit pot suferi corectii in functie de diferite criterii. Tot codul fiscal mai mentioneaza in normele metodologice ale articolului mentionat mai sus: "Corectarea normelor de venit pentru contribuabilii care au şi calitatea de salariat sau îşi pierd această calitate se face începând cu luna următoare încheierii/desfacerii contractului individual de muncă." Corectia normei e stabilita tot de fiecare directiile generale ale finantelor publice teritoriale. Spre exemplu in bucuresti aceasta corectie era(nu stiu daca se mai mentine si anul acesta; probabil ca da) de 50%.
Deci exprimarile "scutire de impozit cu 50%" sau "reducerea impozitului" nu sunt corecte, impozitul e de 16%, punct, iar in situatia particulara de fata e vorba de corectia normei de venit.
Imi cer scuze pentru dezinformare. Cel putin cu ocazia asta am rasfoit si eu putin codul fiscal si mi-am mai clarificat cateva probleme :D.


Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa - cresterea animalelor crysionela crysionela Buna, Care sunt actele necesare pentru infiintarea unei asociatii de cresterea a animalelor? As mai vrea sa stiu si actele necesare pentru infiintarea ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa Serious cta Serious cta Buna ziua! As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unui PFA. Multumesc! (vezi toată discuția)
Pfi PaulHaiducu PaulHaiducu Ce obligatii financiare are o persoana PFI? Ce legislatie trebuie consultata pentru infiintarea PFI? (vezi toată discuția)