avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Probleme cu cei de la rutiera!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Probleme cu cei de la rutiera!

Buna ziua! De vreo doua luni e o nebunie la mine in oras. E plin de echipaje de politie care te opresc in trafic si te ,,testeaza". A fost zi in care am fost oprit de trei ori. N-am probleme nici cu alcoolul (nu consum deloc) si nici cu ,,substantele interzise" (nici d-astea nu consum), am cu altceva: cu etilotestele (nu etilometre!) si cu trusa drug test, mai exact cu precizia lor. Intrebare: ce mi se poate intampla daca refuz sa suflu/scuip si solicit recoltarea de probe biologice? Platesc eu aceste analize? Mi se retine permisul pana vin rezultatele de la IML? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dogele , utilizator 05:27, 11 Noiembrie 2022
Nu exista articol de sanctionare in OUG 195/2002 pentru refuzul testelor de alcool in aerul expirat sau cel de saliva pentru substante psihoactive. Exista doar articolul 337 din codul penal ce pedepseste cu inchisoarea refuzul recoltarii probelor biologice, pentru acest gen de teste.
In schimb exista acum posibilitatea retragerii pe maxim 12 ore a permisului:

Articolul 22^1
(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.
(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore.
Multumesc! Am uitat de ordonanta 1/2022! Cu ocazia recitirii ei mi-am reamintit ca traiesc in Romania suspiciunii rezonabile, a indiciilor temeinice, etc : în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2022
dogele, utilizator
Inca ceva: art.39 (2). La cati dintre amicii dvoastra le stiti cnp-ul? Nu-l stiu nici pe al fratilor! Ma refer la terminatia din patru cifre. Politia s-a nascut militie si asa va muri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

codul rutier max36 max36 Buna ziua,as dori sa ma ajutati sa gasesc situatiile in care un politist rutier iti poate RETRAGE PERMISUL DE CONDUCERE . Eu nu am gasit in legislatie decat ... (vezi toată discuția)
Este refuzul etilotestului ilegal, dacă se acceptă cel de sânge? altcineva1 altcineva1 Este refuzul etilotestului în sine ilegal, dacă se acceptă prelevarea testelor biologice? Pentru a preveni răspunsuri de genul \"De ce ai refuzat. Nu ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? dogele dogele Am fost oprit de politia rutiera si mi s-a cerut sa ma las testat pt consum de alcool. Am refuzat si am cerut sa fiu condus deindata pt a-mi fi recoltate probe ... (vezi toată discuția)