avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine plateste?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine plateste?

Am fost oprit de politia rutiera si mi s-a cerut sa ma las testat pt consum de alcool. Am refuzat si am cerut sa fiu condus deindata pt a-mi fi recoltate probe biologice. Politistul a zis ok, dar achitati 300 de lei. Eu i-am spus ca nu-i treaba mea sa platesc, e ca la pocher, vrei sa vezi cartea, platesti. La final mi s-au restituit actele si mi-am vazut de drum. Intrebare: in situatia in care refuz ,,testarea'' pe ulita si cer sa fiu dus pt recoltarea de probe biologice, in sarcina cui e achitarea analizelor? Un temei legal ar fi super. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 19:44, 31 August 2023
Achitarea c/v analize probe sangvine intra in responsabilitatea autoritatii care solicita verificarea
Politia achita cu intarziere c/v analize timp in care permisul de conducere este suspendat,astfel ca in multe cazuri conducatorii auto inteleg sa achite c/v analize pentru urgentarea solutionare dosar
@ynocentta Nu ati nimerit-o. Va referiti vag si imprecis la art 22^1 din og 27/01/2022. ,,(1) Retragerea permisului de conducere se dispune de către poliția rutieră și în cazul în care titularul acestuia nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, iar în urma efectuării examinării medicale s-au constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, cu ocazia procedurii de recoltare a mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, eliberându-se o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere fără drept de circulație.(2) Retragerea permisului de conducere se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore."
Ce am intrebat eu e cu totul altceva.
E vorba de art 6 din Norma metotologica 12/12/2013 reglementata prin ordinul nr. 1.512 din 12 decembrie 2013 al MS.
,,(1) Prestaţia medico-legală reprezentată de determinarea alcoolemiei sau a prezenţei drogurilor în organismul unei persoane se realizează contra cost. (2) Costul prestaţiei medico-legale menţionate la alin. (1), incluzând şi preţul trusei standard, se achită potrivit legii.
Despre ce lege e vorba?
Articolul respectiv se referă doar la valoarea taxei, care se actualizează periodic, nu la persoana obligată la plata.


@latka Asa sa fie cum spuneti, totusi, cine plateste?
Plătește cine are interes sa probeze ceva.
De ce credeți ca poliția v-a lăsat în pace ?
Dacă ați fi suflat și va ieșea 0, 05 , cine avea interes sa plateasca ?

dogele a scris:

@latka Asa sa fie cum spuneti, totusi, cine plateste?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu cei de la rutiera! dogele dogele Buna ziua! De vreo doua luni e o nebunie la mine in oras. E plin de echipaje de politie care te opresc in trafic si te ,,testeaza\". A fost zi in care am fost ... (vezi toată discuția)
codul rutier max36 max36 Buna ziua,as dori sa ma ajutati sa gasesc situatiile in care un politist rutier iti poate RETRAGE PERMISUL DE CONDUCERE . Eu nu am gasit in legislatie decat ... (vezi toată discuția)
Etilotest / drugtest art 337 ncp Stefan19888 Stefan19888 Buna ziua , avand in vedere ca in ultima vreme tot mai multi soferi au iesit pozitivi la substante psihoactive la testul din strada ( ramanand fara permis si ... (vezi toată discuția)