avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati cu un răspuns, ...

Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati cu un răspuns, va rog frumos! Am cumpărat un apartament in 2018 un apartament prin credit ipotecar, casatorita fiind, intre timp am intentat divortul si m-am mutat in el, am platit ratele pana acum 5 luni, cand a început sa creasca rata, de la 920 lei a ajuns la 1750 lei. In 20 octombrie am primit înștiințare ca tot creditul, 160.000 lei a devenit exigibil si ca urmează sa il preia un executor judecătoresc. Am sunat imediat la banca si am încercat sa ma inteleg cu ei, dar vor sa platesc 4000 lei in 40 luni sau sa vand apartamentul. Nu pot plati atat pentru ca eu tot venitul il am 3380 lei si mai am un credit de nevoi personale de 1600 lei si un copil de 7 ani la scoala de întreținut. Intrebarea mea este următoarea: din punct de vedere legal as putea sa ma înțeleg cu executorul pentru o rata lunara mai mica sau imi executa direct apartamentul si il scoate la vânzare. Imi este teama sa nu raman pe drumuri cu copilul si nu stiu ce sa fac. Va mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 17:57, 9 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Executorul nu are competenta de a interveni in contractul incheiat de dvs cu banca si a va modifica rata lunara. Singura varianta spre a nu fi executata silit este un nou scadentar al creditului, in orice caz solutia o gasiti numai dvs impreuna cu banca, Cate luni de restanta aveti?
6 luni. Banca mi-a spus ca varianta este sa platesc 4000 lei lunar ca in 40 luni sa acopar tot creditul de 16.000 lei care il aveam de plata panain 2048, dar nu am de unde sa dau atatia bani lunar

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Executorul nu are competenta de a interveni in contractul incheiat de dvs cu banca si a va modifica rata lunara. Singura varianta spre a nu fi executata silit este un nou scadentar al creditului, in orice caz solutia o gasiti numai dvs impreuna cu banca, Cate luni de restanta aveti?

Cautand acum pe internet ce variante as mai putea gasi si cum sa procedez am gasit un articol prin care s-a dat o lege despre falimentul personal. Stie cineva daca m-as putea incadra? Am datorii lunare de 6500 lei la banci si IFN-URI /CAR-URI (valoare totală credite nevoi personale si cel ipotecar = 60.000 euro) si salariul de 3380 lei. Menționez ca mare parte din datorii sunt făcute in timpul căsătoriei si fostul sot nu a mai vrut sa le plateasca pentru ca a crezut ca nu ma descurc si ma întorc la el, dar am demnitatea mea de om si m-am străduit pana acum sa rezist de la luna la luna, iar acum nu stiu ce sa fac sa nu ajung sa imi ia casa. Nu stiu ce varianta sa mai caut. Mulțumesc mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Aveți detalii aici despre insolvența persoanelor fizice:
Tot ce trebuie să știi despre insolvența personală și procedurile pe care le poți accesa în funcție de datorii
www.avocatnet.ro/articol_622...

O variantă mai simplă prin care puteți încerca rezolvarea problemei este să vă adresați Centrului de Soluționarea Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Vă pot ajuta să încercați concilierea cu banca. Ați parcurs deja etapa obligatorie - ați luat legătura cu banca și nu v-au oferit o variantă ”salvatoare”. Avem un articol și pe această temă, în care se explică ce face CSALB și care sunt pașii:
www.avocatnet.ro/articol_602...

Detalii sunt și pe pagina CSALB:
[ link extern ] /
Este și un număr de telefon la care puteți suna pentru informații concrete, pe care se pare că-l puteți apela direct din pagină - scrie sub el (Apăsați pentru a forma numărul).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Datoriile bancare pot fi si ele impartite, ii puteti cere in instanta o suma de bani pt datoriile facute in comun.
Incercati sa achitati intai împrumuturile care au dobanda mai mare.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executare silita vishu vishu Buna ziua, Pentru un credit de nevoie personale contractat in 2021 de aproximativ 103000 lei, din care au mai ramas aproximativ in jur de 85000 de lei (ratele ... (vezi toată discuția)
Refinantare Black ✋ Black ✋ Buna ziua am un împrumut Provident menționez că nu am întârziat niciodată. Nu pot beneficia de o refinantare din partea altor bănci fiindcă am gradul ... (vezi toată discuția)
Credite bancare avramut loredana avramut loredana Am 2 credite: unul de nevoi personale in valoare de 10000 pe 10 ani si unul ipotecare de 28000 pe 40 ani ambele in euro si ambele variabile. La cel de nevoi ... (vezi toată discuția)