avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati cu un răspuns, ...

Buna seara! Am si eu o întrebare si poate ma ajutati cu un răspuns, va rog frumos! Am cumpărat un apartament in 2018 un apartament prin credit ipotecar, casatorita fiind, intre timp am intentat divortul si m-am mutat in el, am platit ratele pana acum 5 luni, cand a început sa creasca rata, de la 920 lei a ajuns la 1750 lei. In 20 octombrie am primit înștiințare ca tot creditul, 160.000 lei a devenit exigibil si ca urmează sa il preia un executor judecătoresc. Am sunat imediat la banca si am încercat sa ma inteleg cu ei, dar vor sa platesc 4000 lei in 40 luni sau sa vand apartamentul. Nu pot plati atat pentru ca eu tot venitul il am 3380 lei si mai am un credit de nevoi personale de 1600 lei si un copil de 7 ani la scoala de întreținut. Intrebarea mea este următoarea: din punct de vedere legal as putea sa ma înțeleg cu executorul pentru o rata lunara mai mica sau imi executa direct apartamentul si il scoate la vânzare. Imi este teama sa nu raman pe drumuri cu copilul si nu stiu ce sa fac. Va mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mrays99 , utilizator 17:57, 9 Noiembrie 2022
MULȚUMESC!

Manuela Rășină a scris:

Bună ziua,

Aveți detalii aici despre insolvența persoanelor fizice:
Tot ce trebuie să știi despre insolvența personală și procedurile pe care le poți accesa în funcție de datorii
www.avocatnet.ro/articol_622...

O variantă mai simplă prin care puteți încerca rezolvarea problemei este să vă adresați Centrului de Soluționarea Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Vă pot ajuta să încercați concilierea cu banca. Ați parcurs deja etapa obligatorie - ați luat legătura cu banca și nu v-au oferit o variantă ”salvatoare”. Avem un articol și pe această temă, în care se explică ce face CSALB și care sunt pașii:
www.avocatnet.ro/articol_602...

Detalii sunt și pe pagina CSALB:
[ link extern ] /
Este și un număr de telefon la care puteți suna pentru informații concrete, pe care se pare că-l puteți apela direct din pagină - scrie sub el (Apăsați pentru a forma numărul).

Incercati si o refinantare la alta banca...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2022
DinuX, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Realist vorbind, din ce ati detaliat, nu prea aveti o solutie pt a pastra apartamentul. La refinantare nu aveti sanse pt ca avand intarzieri la plata(>30 zile) ati fost raportata la BC, deci obtinerea altui credit este aproape imposibila. Avand un contract ferm cu banca, se va ajunge clar la executare silita. Puteti doar sa tergiversati procedura pentru a folosi apartamentul cat de mult mai puteti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce refinantare sa incerce, cand are intarzieri mai mari de 30 zile? Odata persoana raportata la Biroul de Credit, sansele de a obtine credit de la o institutie bancara sunt nule.

DinuX a scris:

Incercati si o refinantare la alta banca...

In plus, la dobanzile existente in momentul de fata, o refinantare cu siguranta se va face la alte costuri mult mai mari, asa ca exista riscul sa va ingropati si mai adanc in datorii daca nu sunteti atenta la ce semnati.
Ganditi si aspectul supus de banca....prin vanzare inca prindeti preturile mari existente in piata si apoi va mutati cu chirie o perioada, iar cu banutii surplus, incercati sa o folositi ca avans pentru a va achizitiona o alta locuinta pe care sa vi-o permiteti dpdv al costurilor.
Insa inainte de a trece la aceasta etapa mai dureroasa, incercati rapid sa ajungeti la o concluzie cu banca prin metodele alternative de mediere descrise mai sus...poate sunt dispusi la reprelungirea termenului de rambursare daca vor avea dovezi solide ca aveti capacitatea de a relua plata ratelor.
In plus, in contextul pandemiei, parca a fost introdusa o prevedere legala prin care puteau fi inghetate plata ratelor bancare o perioada de timp, care a fost prelungita la un moment dat (nu mai stiu daca mai este valabil in momentul de fata)...poate cu sprijinul unui avocat/consultant juridic identificati o solutie ...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2022
mrays99, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita vishu vishu Buna ziua, Pentru un credit de nevoie personale contractat in 2021 de aproximativ 103000 lei, din care au mai ramas aproximativ in jur de 85000 de lei (ratele ... (vezi toată discuția)
Refinantare Black ✋ Black ✋ Buna ziua am un împrumut Provident menționez că nu am întârziat niciodată. Nu pot beneficia de o refinantare din partea altor bănci fiindcă am gradul ... (vezi toată discuția)
Credite bancare avramut loredana avramut loredana Am 2 credite: unul de nevoi personale in valoare de 10000 pe 10 ani si unul ipotecare de 28000 pe 40 ani ambele in euro si ambele variabile. La cel de nevoi ... (vezi toată discuția)