avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare avans spre decontare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare avans spre decontare

Asociatul unei firme care este si administratorul unui SRL poate lua avans spre decontare daca nu este salariat?Care este monografia contabila:- avans spre decontare luat prin caserie;- avans spre decontare ridicare numerar de la bancomat; - avans spre decontare virat in cont personal;- decontare avans spre decontare - plata furnizori?Are voie sa ia diurna daca nu este salariat? ...
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:50, 4 Noiembrie 2022
Cu siguranta administratorul poate lua un avans. Ordin 1802/2014:

(1) Sumele în numerar, puse la dispoziţia personalului sau a terţilor, în vederea efectuării unor plăţi în favoarea entităţii, se înregistrează distinct în contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie", respectiv contul 461 "Debitori diverşi", în cazul terţilor).


Monografie: 542 sau 461 = 5311/5121; decontare: 401 = 542/461

Da, se poate acorda diurna administratorului. Doar ca posibil sa fie asmilata salariului daca administratorul nu este remunerat in baza contractului de administrare/mandat:

Cod Fiscal:
Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii şi asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
m) indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare primite pe perioada deplasării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul desfăşurării activităţii, astfel cum este prevăzut în raportul juridic, de către administratorii stabiliţi potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de către directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, de către membrii directoratului de la societăţile administrate în sistem dualist şi ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum şi de către manageri, în baza contractului de management prevăzut de lege, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic.

Plafonul aferent valorii a 3 remuneraţii prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remuneraţii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării;
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna administrator dan_pal dan_pal Buna ziua Pot deconta deplasarea la un client ca administrator de SRL dar nefiind angajat pe firma respectiva? La cheltuieli ar fi avionul si diurna. (vezi toată discuția)
Cheltuieli deplasare externa asscriss asscriss Buna ziua Se pot deconta cheltuilile de deplasare unei persoane care este in concediu pentru cresterea copilului in varsa de pana la 2 ani? (vezi toată discuția)
diurnă externă pentru asociat Florin dm Florin dm Dacă eşti asociat la o firmă poți beneficia de diurnă externă? (vezi toată discuția)