avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Refacturare servicii și bunuri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Refacturare servicii și bunuri

Activitatea unei agentii de publicitate consta in organizarea anumitor evenimente pentru clienti sau campanii de promovare. In acest scop multe din cheltuielile proiectelor sunt realizate prin intermediul unor prestatori, sau achizitia deiferitelor materiale ( brosuri , bannere ,etc)agentia refacturand acele servicii .Daca refactureaza serviciile si bunurile societatilor colaboratoare la aceeasi suma si adauga separat castigul agentiei se considera venit intreaga suma facturata, sau este considerat venit doar castigul agentiei, iar sumele refacturate se inregistreaza intr un cont intermediar 461 ?
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:40, 4 Noiembrie 2022
Da, puteti refactura daca urmariti doar recuperarea cheltuielii efectuate. Aveti mai jos si 2 exemple, unde se vede daca se poate aplica sau nu "refacturarea de cheltuieli". Desi este din Codul Fiscal, referitor la TVA, cred ca se poate aplica si din punct de vedere contabil. (conteaza si ce se mentioneaza in contractul de prest. servicii, daca exista).

Norme Cod Fiscal:

(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) persoana impozabilă urmăreşte doar recuperarea contravalorii unor achiziţii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;
b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situaţia prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achiziţiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condiţiile legii, şi are obligaţia de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operaţiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operaţiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operaţiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operaţiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.

Exemplul nr. 3: Societatea A din Franţa îşi trimite angajaţii în România pentru negocierea unor contracte cu parteneri din România. Conform înţelegerii dintre părţi, facturile pentru cazare, transport local şi alte cheltuieli efectuate pentru angajaţii trimişi din Franţa vor fi emise către partenerii din România, aceştia urmând să îşi recupereze sumele achitate prin refacturare către societatea A din Franţa. Astfel, serviciile de cazare au locul în România, acolo unde este situat bunul imobil [art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal], şi vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de călători au locul în România, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 278 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal], şi vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA.

Exemplul nr. 4: Societatea A încheie un contract de proiectare a unui bun imobil cu societatea B. În contract se stipulează că B va suporta cheltuielile de cazare, transport, masă, diurnă etc. ale salariaţilor lui A care realizează acest proiect. Pe factura emisă A menţionează separat costul proiectării şi costul aşa-numitelor cheltuieli suportate de B. În această situaţie nu este vorba despre o refacturare de cheltuieli. Toate cheltuielile de cazare, transport, masă, diurnă etc., facturate de A lui B, sunt cheltuieli accesorii serviciilor de proiectare şi trebuie să urmeze aceleaşi reguli referitoare la locul prestării, cotele sau regimul aplicabil ca şi serviciul de proiectare de care sunt legate, conform prevederilor pct. 30 alin. (5). În acest exemplu nu se refacturează cheltuieli, deoarece toate cheltuielile respective sunt accesorii serviciului de proiectare, întrucât cad în sarcina prestatorului, chiar dacă sunt recuperate de la client prin refacturare.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare combustibil si taxe drum ue Clara_Sapun Clara_Sapun O societate x din Romania are contract cu Shell si achizitioneaza combustibil, plateste taxele de autostrada cu cardul, ulterior Shell factureaza la socitatea ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)
Dublare tva nagyjudith nagyjudith Inchiriez apartament de la o firma. Facturile de utilitati ( cu TVA inclus in factura) ajung la proprietar.La refacturarea cheltuielilor (chirie, utilitati) ... (vezi toată discuția)