avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Refacturare utilitati chiriasi contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Refacturare utilitati chiriasi contabilitate

Buna ziua,

Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care factureaza aceste utilitati este platitoare de TVA....se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venit aceste utilitati?

multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:26, 6 August 2021
Daca singurul scop este recuperarea lor de la chiriasi se vor inreg pe cont 461. Sumele refacturate nu sunt venituri. Ordin 1802/2014

432. - Sumele colectate de o entitate în numele unor terțe părți, inclusiv în cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu reprezintă venit din activitatea curentă, chiar dacă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată persoanele care acționează în nume propriu sunt considerate cumpărători revânzători. În această situație, veniturile din activitatea curentă sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.


Referitor la TVA, veti aplica cotele de TVA asa cum sunt acestea in factura de la furnizor. In Normele Codului fiscal se precizeaza:

(4) În cazul refacturării de cheltuieli, se aplică structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, după caz, ale pct. 8 alin. (3). Totuși, structura de comisionar nu se aplică în situația în care se aplică prevederile pct. 30 alin. (4) și (5), respectiv dacă sunt cheltuieli cu impozite și taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad în sarcina furnizorului/prestatorului în legătură cu operațiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.

(5) Se consideră că are loc o refacturare de cheltuieli, în sensul alin. (4), atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) persoana impozabilă urmărește doar recuperarea contravalorii unor achiziții de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele său, dar în contul altei persoane;
b) persoana impozabilă nu recuperează mai mult decât cheltuiala efectuată.

(6) În măsura în care persoana impozabilă poate face dovada că singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (5), nu este obligată să aibă înscrisă în obiectul de activitate realizarea livrărilor/prestărilor pe care le refacturează. Spre deosebire de situația prezentată la alin. (3), în cazul structurii de comisionar persoana impozabilă are dreptul la deducerea taxei aferente achizițiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, în condițiile legii, și are obligația de a colecta taxa pe valoarea adăugată pentru operațiunile taxabile. Se consideră că la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operațiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de către persoana care refacturează cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operațiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuială refacturată se va aplica regimul fiscal al operațiunii refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile livrării/prestării refacturate.
....
Exemplul nr. 5: O societate X înregistrata în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal închiriaza catre alte societati spatii dintr-un imobil pe care-l detine în proprietate. Societatea X are încheiate contracte cu furnizorii de utilitati, respectiv cu furnizorii de energie electrica, energie termica si apa. Conform contractelor încheiate, societatea X refactureaza catre chiriasi aceste utilitati, care sunt considerate distincte de închiriere. În luna decembrie 2015 furnizorii de utilitati emit facturi catre societatea X cu TVA 24%. Faptul generator pentru aceste livrari intervine conform prevederilor art. 281 alin. (8) din Codul fiscal la data emiterii facturilor, respectiv în luna decembrie 2015. În luna ianuarie 2016, societatea X refactureaza utilitatile catre chiriasi. Exigibilitatea taxei pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre societatea X catre chiriasi. Întrucât faptul generator pentru operatiunile refacturate ramâne neschimbat si a intervenit în luna decembrie 2015, cota aplicabila la refacturare este cota în vigoare la data faptului generator de taxa, respectiv 24%.



Ultima modificare: Vineri, 6 August 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare energie electrica Ani Otet Ani Otet buna ziua! am o nelamurire f mare...sunt chirias intr-o locatie unde sunt titular de contract la energie electrica,un alt chirias tot din aceasta locatie vrea ... (vezi toată discuția)
Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) contabildb contabildb Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) facuta in numele beneficiarului unei lucrari este sau nu purtatoare de TVA, in ce baza legala? (vezi toată discuția)
Refacturare cheltuieli ce au tva 5% Yna yna Yna yna Trebuie sa refacturez catre un client un eveniment de catering. Am o cheltuiala de la un furnizor cu tva 5 %. Cu ce cota de tva refacturez? Multumesc (vezi toată discuția)